Η Κύπρος έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα υψηλού επιπέδου θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το οποίο συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στους ισχυρισμούς του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που κάνει λόγο για παράδεισο για τους Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι αναζητούν προστασία από το απρόβλεπτο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας τους.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου από την Κύπρο, έχει αξιολογηθεί από την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη MoneyVal, τον Οκτώβριο του 2011 ως πολύ ικανοποιητική.

Πρόσθεσε ότι, «η Κύπρος πήρε τα εύσημα για το επίπεδο του νομικού της πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου σε σειρά εκθέσεων είτε της MoneyVal, είτε της υπηρεσίας Financial Action Task Force που βρίσκεται κάτω από την αιγίδα των G20, είτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».