«Έχω ζητήσει τη λίστα από τον Γάλλο ομόλογό μου κ. Μοσκοβισί και να παραδοθεί στην υπηρεσία διεθνών σχέσεων του υπουργείου μας. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να παραλαμβάνει λίστες, κατά την άποψή μου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θεωρεί πάντως ότι «οι λίστες είναι χρήσιμες για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ που είχαν υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (είπε χαρακτηριστικά «Δεν παρέλαβα τη λίστα ούτε από τον κ. Διώτη ούτε από κάποιον άλλο υπηρεσιακό»), ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει λάβει έως τώρα απάντηση από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην επιστολή με την οποία έχει ζητήσει να του αποσταλεί η γνήσια λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην HSBC.

«Με πρόλαβε ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος με κάλεσε και με ρώτησε αν υπάρχουν στα αρχεία του υπουργείου η λίστα ή άλλο αποδεικτικό, όπως πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Απευθύνθηκα στις υπηρεσίες και μου είπαν ότι δεν έχουν στα αρχεία τους τίποτε σχετικό. Τότε ο εισαγγελέας με παρακάλεσε να την ζητήσω από τους Γάλλους», ανέφερε επίσης ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «το μεγάλο στοίχημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα κρίνει την επιτυχία της κυβέρνησης. Στα έσοδα απέχουμε από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Μετά την ευόδωση των προσπαθειών μας να πάρουμε τη δόση, θα εστιαστούμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο η παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά και η νόμιμη με τις προκλητικές εξαιρέσεις».

Πρόσθεσε δε ο κ. Στουρνάρας: «Ίσως πιο ενδιαφέρουσα είναι η λίστα των 54.000 με τα εμβάσματα και έχουμε μια εικόνα για καταθέσεις πάνω από 100.000, δηλαδή ποια είναι τα δηλωθέντα εισοδήματα και την ερχόμενη εβδομάδα θα φύγουν επιστολές για να δικαιολογήσουν ή να προσέλθουν και να πληρώσουν. Οι λίστες είναι χρήσιμες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα».