Είμαι από το 2009 σε αυτήν εδώ την αίθουσα παρακολουθώ από παιδί τη Βουλή δεν έχω ξαναδεί πολιτικό αρχηγό να απευθύνεται με αυτό το ιταμό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές. είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο τη Βουλής.

«Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι τσιφλίκι σας αλλά ο ναός της Δημοκρατίας. Αυτή η έπαρση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που διεκδικούν εξουσία».

Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού, ανέφερε. Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα; ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την Αλβανία, τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα απώλεσε το ¼ του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

«Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα.

Έχετε το θράσος να μιλάτε για ανεργία όταν επί των ημερών σας η ανεργία έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%. Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία σήμερα στο 18,3%, έχοντας δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας. Το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 επί κυβερνήσεων Σαμαρά.

Το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.