Το επικίνδυνο παιχνίδι του Έντι Ράμα με το Κόσοβο

Το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας και οι επιδιώξεις του Αλβανού πρωθυπουργού


ΚΟΣΜΟΣ
20:13
29/11/2018
Το επικίνδυνο παιχνίδι του Έντι Ράμα με το Κόσοβο
4
loading

Τις υπογραφές τους πάνω στην αλβανική σημαία έβαλαν συμβολικά οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και του Κοσόβου, Ραμσούτ Καραντινάι, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία τους να ενοποιήσουν τα δύο κράτη έως το 2025 και διαμηνύοντας ότι δεν θα περιμένουν πότε θα δώσει το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, Αλβανία και Κόσοβο έχουν κάνει κινήσεις με στόχο την ενοποίησή τους, κατασκευάζοντας έναν οδικό άξονα που τις συνδέει και ενοποιώντας το δίκτυο ηλεκτροδότησης και το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία τελωνειακής ένωσης μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, που θα τους επιτρέψει την έκδοση κοινών εγγράφων, όπως αδειών οδήγησης.

Μιλώντας στον Alpha, ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, εκτίμησε πως ο Αλβανός πρωθυπουργός «δεν αντιλαμβάνεται, ή αντιλαμβάνεται και δε λογίζει ως σημαντική και σοβαρή, την προοπτική όλα αυτά που σήμερα ο ίδιος κάνει να εκκολάπτουν το αβγό του φιδιού, εν προκειμένω του αλβανικού εθνικισμού».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος επεσήμανε: «Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προσπαθεί να περάσει την εικόνα της Μεγάλης Αλβανίας. Αυτό ξεκινάει από το 1999, όταν το ΝΑΤΟ ουσιαστικά αποδέχεται τον θρίαμβο του αλβανικού εθνικισμού στα Βαλκάνια. Αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι τα Σκόπια, που θα ήθελαν να είναι η μισή Αλβανία που θα πρέπει να ενωθεί μαζί τους, βρίσκεται ακόμη εκτός χορού».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Kakaroto

  Τα ισλαμικά βδελύγματα των Οθωμανών και σφαγείς του Κοσόβου, που θα ήθελαν να είναι κι απόγονοι των Ιλλυρίων, ονειρεύονται το μεγκάλο Σιπτάρ

 2. avatar A.G

  Σαν πολύ αξία δεν δίνετε εσείς οι δημοσιογράφοι στα α...... ς

 3. avatar Μετανάστης 2

  Και εδώ έχουν να πούνε κάτι οι Έλληνες και πάλι βρε δεν κοιτάτε τα χάλια σασ και άφησε τον Ράμα να κάνει αυτό που ξέρει καλά σας είδαμε και εσάς

 4. avatar Μλμλμλ

  Ας σταματήσει κάποιος τους ναρκέμπορους

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει