Νοτοπούλου: Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαρκές, όπως και ο αγώνας για τη Δημοκρατία

«Εμείς δίνουμε τη μάχη της δικής μας γενιάς για μια κοινωνία με ισότητα και δικαιοσύνη»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:18
16/11/2018
Νοτοπούλου: Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαρκές, όπως και ο αγώνας για τη Δημοκρατία
36
loading

Αγώνες που νοηματοδοτούν την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, χαρακτήρισε τους αγώνες των νέων ανθρώπων για την υπεράσπιση των μεγάλων δυναμικών και αξιών της δημοκρατίας της ελευθερίας και της χειραφέτησης, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, σε ομιλία της, σε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ.

«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαρκές και θα είναι, όσο διαρκής είναι κι΄ ο αγώνας για διεύρυνση της Δημοκρατίας. Εμείς δίνουμε τη μάχη της δικής μας γενιάς για μια κοινωνία με ισότητα και δικαιοσύνη. Πρέπει να το πιστέψουμε γιατί το μπορούμε», τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «45 χρόνια μετά η 17 Νοέμβρη δεν είναι μια μέρα ενός επιφανειακού επετειακού εορτασμού».

«Είναι μια μέρα τιμής για τους εξεγερμένους φοιτητές, για όλους όσους κυνηγήθηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν στα κολαστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μια μέρα ζωντανής μνήμης κάθε πράξης αντίστασης, στο σκοτάδι που σκέπασε τη χώρα μας στη διάρκεια της μακράς επταετούς νύχτας. Η εξέγερση αυτή απονομιμοποίησε πλήρως το δικτατορικό καθεστώς», επισήμανε, τονίζοντας, ότι «σήμερα έχουμε δυο επιπλέον λόγους για να αγωνιστούμε για τις ιδέες του Πολυτεχνείου».

«Αφ’ ενός, πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή στο σήμερα τη φλόγα εκείνης της εξέγερσης απέναντι στην προσπάθεια περιθωριακών εθνικιστών, ή και προβεβλημένων ακροδεξιών, που βρήκαν καταφύγιο σε άλλα κόμματα, πρωτίστως στη Χρυσή Αυγή. Επιχειρούν να παραποιήσουν τα ιστορικά γεγονότα. Να διαγράψουν τη μνήμη της αντίστασης και να εξωραΐσουν την περίοδο της Χούντας. Ακόμα χειρότερα, προσπαθούν να αρνηθούν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου! Νομίζουν ότι μπορούν να στερήσουν από τους ήρωες την τιμή της αναγνώρισης. Από τη νεολαία τη γνώση. Στην πραγματικότητα απλώς αποδεικνύουν τα σκοτεινά τους κίνητρα ενάντια στη Δημοκρατία. Σήμερα που υπάρχουν σημάδια ότι ο φασισμός ξυπνά, η ζώσα μνήμη του Πολυτεχνείου είναι ισχυρό όπλο απέναντι στην επαν-ακμάζουσα ακροδεξιά. Απέναντι σε νοσταλγούς της χούντας. Αφ’ ετέρου, πράγματι η εξέγερση εκείνου του Νοέμβρη και η πτώση της Χούντας άνοιξαν τον δρόμο για τη μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας που γνώρισε η χώρα. Όμως η Δημοκρατία δεν έχει τέλος. Σε αυτό το πλαίσιο θα εντάσσονται πάντα τα σύγχρονα αιτήματα για περισσότερη και πιο ουσιαστική δημοκρατία», είπε.

«Στον αγώνα για τη δημοκρατία αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Για καλύτερες συνθήκες ζωής και τους αγώνες για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων δεν είναι για να διακηρύσσονται αόριστα», επεσήμανε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «είναι για να τα ζούμε και να τα απολαμβάνουμε όλες και όλοι με τον ίδιο τρόπο».

«Αυτός είναι, λοιπόν, ο θεμελιώδης πυρήνας της δημοκρατίας. Και είναι η ώρα το ελληνικό Κοινοβούλιο να ανταποκριθεί στην προσδοκία και την απαίτηση του λαού. Είναι η ώρα να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες. Μοιάζει σαν ένας ανολοκλήρωτος ορίζοντας προς τον οποίο πρέπει να κατευθυνόμαστε και να τον διευρύνουμε συνεχώς», είπε και αναφερόμενη στη Συνταγματική Αναθεώρηση, τη χαρακτήρισε ένα σημαντικό βήμα που συνδυάζει την υπεράσπιση, αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση των θεσμών της δημοκρατίας.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες του 17ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στην έκθεση ντοκουμέντων «Αλληλεγγύη και Αντίσταση με θέμα τη στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)» που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Διοικητήριο.

Στην ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ», που είδε όταν ήταν νεαρός σε ηλικία και τον βοήθησε να καταλάβει τι είναι πολιτική, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην αλληλεγγύη, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, στη διάρκεια της διδακτορίας και στην αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε., το ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στο άλλο κράτος - μέλος και την παροχή βοήθειας προς το άλλο κράτος - μέλος.

«Οι επόμενες γενιές πρέπει να μαθαίνουν για τα επεισόδια αυτά της ιστορίας, ώστε να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον είπε και κάλεσε τους νέους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ανταλλαγής φοιτητών για σπουδές σε άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε., ώστε να μάθουν καλύτερα σε τι έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Η καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, τόνισε ότι στην επέτειο του Πολυτεχνείου τιμάται το πνεύμα εξέγερσης του ελληνικού λαού και της νέας γενιάς που έχει ένα διαχρονικό και παγκόσμιο μήνυμα, το μήνυμα της αγάπης για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ανεκτικότητα.

Έκθεση για τη στήριξη της ελληνικής αντίστασης από Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και τη γερμανική κοινή γνώμη

Η έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)», συνδιοργανώνεται από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το Ίδρυμα Friedrich Ebert (Παράρτημα Αθήνας) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης).

Είναι επικεντρωμένη στον αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος. Παράλληλα, αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης που στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας.

«Δίπλα στην Αντίσταση στέκεται μια άλλη λέξη με βαρύ συμβολικό κι αξιακό φορτίο. Η Αλληλεγγύη και μέρος αυτής της αλληλεπίδρασης της αντίστασης των Ελλήνων με τη διεθνή αλληλεγγύη κατά τη ζοφερή περίοδο της Χούντας, αποτυπώνεται στην έκθεση που φιλοξενούμε από την αρχή της εβδομάδας στο Διοικητήριο» είπε η υφυπουργός Εσωτερικών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

36
σχόλια
 1. avatar ΝΣ

  Φυσικά και έχουμε σαν πρότυπο Το Πολυτεχνείο και τους αγώνες κατά της δικτατορίας αφού μετά από λίγα χρόνια βλέπουμε την οικονομική κατάσταση των.....αριστερών ....αγωνιστών αλλά και την κατάσταση της χώρας γενικά και πώς βρέθηκε να χρωστάει καμια 400αριά δίς. Αυτό το λέτε εσείς Δημοκρατία; Οσο για την πολύτιμη βοήθεια των Γερμανών ....φίλων σας/μας μας συγκίνησε πάρα πολύ στα χρόνια της κρίσης η ξευτίλα των εφημερίδων τους(διατίθεται αρχείο τζάμπα) και η φιλάνθρωπη στάση της Καγκελαρίου πρώην κομμουνιστοσυμμορίτισσας και νύν φανατικής καπιταλίστριας,αλλά και του υπουργού οικονομικών τους με τις εξευτελιστικές δηλώσεις του.Ακούστε κι'αυτό κομμουνιστοφασίστριες με βαθιές καπιταλιστικές τσέπες και συνήθειες.Η εποχές τών ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΩΝ έχουν περάσει πρό πολλού.Και οι σύγχρονοι Ελληνες ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ.....

 2. avatar l.v.

  τουλάχιστον'
  θέλω να πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός
  ΔΕΝ καταδέχεται λογογραφίας........

  κυρία' ΕΙΠΕΣ ΠΟΛΛΑ "ΟΥΚ ΕΝ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ" !!!
  ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ; ΜΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΥΛΑ.......
  ΑΝ ΣΤΑ ΓΡΑΨΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ "ΦΕΡΕΦΩΝΗΣΕΣ" ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ
  σημ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΑ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙ' ΞΑΝΑΕΙΠΩΘΗΚΑΝ......
  ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ "μαντάμ"

  ΥΓ. ΕΙΜΑΙ 69 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ "ΠΟΥΛΑΩ ΜΟΥΡΗ"
  [ από 21/ 04 / 67 και εξής.......... έως 17 /11 /74 + ]
  ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΠΩΝΥΜΑ " ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΩ "........

 3. avatar αααααα

  Βρε γλάστρα που δεν έχεις δουλέψει ποτέ όπως και οι περισσότεροι στο κόμμα σου .από το παράθυρο μπήκες γλύφων τας και ερπωντας.τι να μας πεις από την ζωή σου για δημοκρατία.μπας και ξέρεις πόσα παίρνουν παιδιά στην ηλικία σου και όταν τα παίρνουν σε τετράωρη εργασία δουλεύοντας οχτώ και ώρες.για δημοκρατία θα μας μιληση τώρα.ρε γέλια.

 4. avatar κρανος

  εσεις οι ψευτες στα σαλονια...και εμεις οι τιμιοι στα αλωνια.....και σας πληρωνομε για να μας βριζετε προδοτες ...πως κοιμαστε ησυχοι??????????????????????????

 5. avatar αντε χασου απο κει

  μη σε βλεπω αφισσοκλητρια του σαπιου συστηματος συριζα.....εγινες και υπουργος και μιλας για πολυτεχνειο που ησουν αγεννητη.....αλλα το κομμα εκτιμησε το φανατισμο σου και σε εκανε γλαστρα.....

 6. avatar μαχες δινεις και συ

  μαζι με τον αδελφο σου το παπατζη και το μπαμπα στελαρα για την τσεπη σας.....που βλεπεις τη δικαιοσυνη?????οποιος εχει κομματικη ταυτοτητα ανοιγονται δρομοι...για μας τους αξιοπρεπεις ειναι κλειστοι.....βλεπεις στην ερτ τι κανατε?????ολοι συριζα......καφενε του μαξιμου.....

 7. avatar αγωνιζόμαστε

  ακόμα και εναντίον του εαυτού μας.Καλές συμβουλές θα σου δώσει και η πελιστέρα η οποία κατάλαβε ότι μόλις πιάσεις στασίδι έχει μεγάλη διαφορά από την αφισσοκόληση.Γιάυτό και διαρρύγνυε τα ιμάτιά της κι΄έσπαγε τα γυαλικά.

 8. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΕ ΝΙΑΝΙΑΡΟ.
  ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  ΕΙΝΑΙ ΑΤΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΔΑΞΕ Η ΑΥΓΗ.......

 9. avatar Ψωμί Παιδεία Ελευθερία

  Βγάζουν όλη τη μαυρίλα της ψυχής τους οι μισογύνηδες τρόληδες. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου σας αφορά άμεσα! Κυρίως εσάς!

 10. avatar Φευγάτος ?

  Καθαρίστρια δεν ξέρω έχει το πολυτεχνείο να αγωνιστεί Η ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ??

 11. avatar Δε ντρεπεστε μωρε;;

  Ξερετε τι "αγωνες" εχει κανει, ποσο ιδρωτα εχει χυσει αυτο το κορμι, καθε φορα που το ......κομμα το ειχε αναγκη ;;;

 12. avatar Επικοινωνιολόγος

  Aπο το κομμωτήριο πέρασες πρώτα πριν τα πεις αυτά κοπέλα μου?

 13. avatar Sotiris

  Βρε την φουκαριάρα την δημοκρατία !
  φτάσαμε σε σημείο να την μεγαλώνουμε και να την μικραίνουμε κατά πως μας κατεβάσει η ... γκλάβα ! ! !
  Έλεος πια αμόρφωτοι Μισέλληνες !

 14. avatar 1962

  ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ [...] ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.[...] ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΣΤΑ.

 15. avatar α παπα παπα

  η οικογένεια (;) παπαπατέρα, παπαγιού, παπακόρης, παπαδελφού, παπαδελφής με κοινό χαρακτηριστικό του DNA τους την ανοησία επιβεβαιώνει την θεωρία του Δαρβίνου.

 16. avatar Ηλίας 1234

  Μάλλον το μήνυμα που εκφράζει έπρεπε να αναφέρει: Αξιοκρατία μηδέν, αν έχεις τύχη διάβαινε, διότι καθαρίστριες γίνονται υπουργοί και επιστήμονες καθαρίστριες. Ζήτω Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!!!!!

 17. avatar Soots

  Πολύ καλά τα λες. Πήγαινε να καταθέσεις ένα στεφάνι σήμερα, να σε δούμε το βράδυ στις ειδήσεις...

 18. avatar Voidi

  Πολυτεχνείο 2018.
  Για να κάνουμε μια σούμα να δούμε πόση δημοκρατία έχουμε σήμερα.
  1. Μπορείς να πεις ότι θες, να υποστηρίξεις ότι θες, αλλά στο τέλος.... σε αγνοούν. Είδατε καμια απεργία να καταλήγει θετικά ? Για αυτό και σταμάτησε ο κόσμος να ασχολείται. Βάζουν οι αστυνομικοί την ομάδα των αναρχικών και μπαχαλιάζουν κάθε ειρηνική συγκέντρωση.
  2. Δεν υπάρχουν ιδεολογικοί χρωματισμοί... τα πάντα καταλήγουν στα δόντια της μέρκελ ή του τράμπ. Αριστεροί ψηφίζουν μνημόνια και ορκίζονται κάτω απο αμερικανικές σημαίες και δεξιοί και "πατριώτες" ψηφίζουν την συμφωνία των Πρεσπών.
  3. Καθαρίστριες γίνονται υπουργοί και επιστήμονες καθαρίστριες. Μας κυβερνούν αμόρφωτοι, ανιστόρητοι, άσχετοι και ψεύτες κατηγορίας του ποινικού.
  4. Η δημοκρατία έγινε συνώνυμο της ασυδοσίας. Γράφω όπου θέλω, κάνω ότι θέλω, σπάω ότι θέλω, γιατί είμαι δημοκράτης.
  Πείτε μου τι σχέση έχουν αυτά με τους αγώνες για δημοκρατία. Μήπως η γενιά του πολυτεχνείου δεν ήταν και τόσο "δημοκρατική" ? Ποιοί ευνοήθηκαν από τη διαστρέβλωση των ιδεών ? Τελικά πόσο επίκαιρο είναι ένα πολυτεχνείο σήμερα ?

 19. avatar Ώπα !

  Που το είδες γραμμένο όλο αυτό ; Μήπως στη γέφυρα που επιθεώρησες στην Καβάλα;

 20. avatar Ώπα και να ‘μαι!

  Καλά, αυτά τα κουμμονιστικά τα διάβασε μια χαρά στα χάπατα από κάτω, αλλά αληθεια...τα είχε γράψει η ίδια?
  Το λέγω δηλαδής, διότι την εκόβω για πολύ ξουράφι μωρ' αδελφάκι μου....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει