Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση σαν εργαλείο

«Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:36
14/11/2018
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση σαν εργαλείο
11
loading

Με κριτική στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την αρχή υποστήριξε ότι το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προυποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε.

Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Για τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας είπε ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης- Αρχιεπισκοπής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.

«Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι αυτό η ρύθμιση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό και πολύ περισσότερο και με τον λαό απέναντι», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε «δεν δέχομαι καμία αλλαγή που δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς» και διαβεβαίωσε τους κληρικούς ότι «η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει». Το άρθρο 3, είπε, που αφορά τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση και σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.

Χαρακτήρισε συνολικά αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενος της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και προσέθεσε ότι καταθέτει την πρότασή της ΝΔ για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23.

Ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα συμμετάσχουμε κανονικά στη διαδικασία, θα είμαστε παρόντες παντού» και προσέθεσε πως «με αυτό το πνεύμα η ΝΔ προσέρχεται σαν υπεύθυνη δύναμη με τρεις αρχές»:

- Το νέο Σύνταγμα να είναι λιτό, να εξασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους και να θωρακίζει το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι καθιερώνεται σταθερός τετραετής κύκλος, καταργείται η καταχρηστική επίκληση εθνικού θέματος για πρόκληση εκλογών, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα αφορούν τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας. Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση η εκλογή από τον λαό αφού θα προσδώσει αυξημένη νομιμοποίηση. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε προτάσεις όπως η εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να συγκαλεί τον Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εξεταστικές επιτροπές θα μπορούν αν συστήνονται μόνο δύο ανά κοινοβουλευτικό περίοδο αλλά και με τα δύο πέμπτα της πλειοψηφίας, που θα δίνει τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. Αλλαγή του άρθρου περί ασυλίας βουλευτών -που θα αφορούν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους- και του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. Τέλος η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση. Καταργείται το Ειδικό Δικαστήριο Μισθολογικών Διαφορών Δικαστών. Όλοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος και για μία τριετία αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις, ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα όπως ο διορισμός δικαστών σε θέσεις κυβερνητικών συμβούλων την επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησής τους.

- Η πρόταση της ΝΔ εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Καθιερώνονται μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους και μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Αλλάζει το άρθρο 16 και αποκτά και η χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άσυλο ιδεών περιφρουρείται και τα ιδρύματα επιστρέφουν στους καθηγητές και τους φοιτητές τους. «Εσείς θεωρείται ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, Ρουβίκωνες, βαποράκια και μπαχαλάκηδες», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

- Το Σύνταγμα πρέπει να εξασφαλίζει την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Κανείς πολίτης δεν θα είναι απροστάτευτος και προβλέπεται η καθιέρωση ενός πλαισίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα συνταγματική καθιέρωση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις και την αξιολόγηση. Η ενημέρωση αναγνωρίζεται σαν δημόσιο αγαθό, η αδειοδότηση των καναλιών γίνεται αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Κλείνοντας, είπε ότι προτείνει την κατάργηση οκτώ άρθρων με παρωχημένες διατάξεις και προσέθεσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πεδίο ευθείας σύγκριση της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν θα συναινέσει σε εργαλειακή αναθεώρηση και δεν θα επιτρέψει να πάει χαμένη μία ακόμη ευκαιρία γενναίας αναθεώρησης που θα εμποδίσει τις αλλαγές για μία δεκαετία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Ζάχος Στ.

  Φίλε Laser προσπαθούν με νύχια και δόντια να ξαναπιάσουν την κουτάλα! Με κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση, ψιθύρους και διαδόσεις, με fake news, με άμετρη καταστροφολογία...
  Αρωγοί και τα ΜΜΕ - ρεζίλι της κοινωνίας!
  Εκτός από το γνωστό βοθροκάναλο, τα Νέα, η ναυαρχίδα του Μαρινάκη κατάφερε να φάει δύο ηχηρές διαψεύσεις σε δύο διαδοχικά πρωτοσέλιδα!
  Όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, τρέμουν τον δικής τους έμπνευσης νόμο περί μη ευθύνης υπουργών. Τότε θα πάρουν πολλοί πρώην υπουργοί το δρόμο για τον Κορυδαλλό!

 2. avatar Προσοχή!

  Τα καλσόν τους να προσέξουν όλοι μην πέσει κανένας πόντος

 3. avatar PanosGianaros

  Κούλη , , , όταν έχουν στην βουλή τέτοια σοβαρή συζήτηση , το καλλίτερο που έχεις να κάνεις είναι μπαίνεις στην βουλή , να ανεβαίνεις στο βήμα και να αρχίζεις να απαγγέλεις το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη ........... Εγέρασα μωρέ παιδιά , σαράντα χρόνους κλέφτης . . . .!

  Γιατί όπου νάναι θα ακούσεις να σου λένε το ποίημα , , , , , Πάρε ένα σβώλο Μήτρο , και διώξε εκείνα τα σκυλιά που μας χαλάν το φύτρο . . . !

  1. avatar συριζοτρόλ

   μην σε χάσουμε την επόμενη των εκλογών.

 4. avatar ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΏΡΑ ΕΣΎ ΤΟ ΜΌΝΟ ΠΟΥ

  ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΝΕΙ ΤΟ ΚΑΡΈ ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΕΣΎ ΤΟΝ ΑΛΈΞΗ ΕΊΣΑΙ ΠΟΛΎ ΜΙΚΡΟΣ ΑΛΛΆ ΟΎΤΕ ΜΑΘΕΝΕΙΣ ΟΎΤΕ ΔΙΔΑΣΚΕΣΕ ΚΥΡΕΡΝΗΤΙΚΟ ΈΡΓΟ, ΦΥΣΙΚΆ ΔΕΝ ΣΕ ΈΧΟΥΝ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΌΓΟ ΕΚΕΊ!!!!

 5. avatar Α.Λ.

  Κούλη, πλήρωσε καμιά εταιρεία να βγάλει καμιά δημοσκόπηση που να σας δείχνει πρώτους με 10 μονάδες διαφορά, γιατί τη πρωτιά μόνο εκεί θα τη δείτε, και άσε τα πολλά και παχιά λόγια.

  1. avatar συριζοτρόλ

   Αυτά που κάνετε μα την ερτ (5,7%), το απε, την αυγουλοθήκη των ΣΥντροφου ΦΙΛΗ, του νικολινάκου, του τσέκερη του κυρίτσου, του καρτερού, δεν αντιγράφονται.
   Είναι πολύ τραβηγμένα όσο το ΟΧΙ που κάνετε ΝΑΙ.

   1. avatar Α.Λ.

    Τι λες άνθρωπε μου, πας καλά? Ούτε ψήφισα Σύριζα, ούτε θα ψηφίσω Σύριζα. Επειδή κατηγορώ τη ΝΔ πάει να πει ότι είμαι Συριζαίος? Πώς σκέφτεστε ορισμένοι, δε μπορώ να καταλάβω. Στη δεκαετία του 90 ζείτε ακόμα που είχαμε δικομματισμό?

 6. avatar Laser

  Αν γίνει πρωθυπουργός ο Κούλης πάντως, πάει να πει ότι είμαστε ένας λαός όχι απλά μεγάλης ηλιθιότητας, αλλά και πολλών βραβείων γκίνες.

  1. avatar συριζοτρόλ

   την ανοησία την είδαμε στις προηγούμενες εκλογές που με 32% έχουμε την αχρηστερή συντροφοφασιστιική καθεστωτική κυβέρνηση των καρεκλοσάλιαγκων που πουλούν την Ελλάδα.

  2. avatar George7015

   Τα βραβεία Γκίνες και την ηλιθιότητα κατέκτησαν επάξια οι ανυποψίαστοι ψηφοφόροι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (εκ του αρνητικού αποτελέσματος βεβαίως)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει