Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαριστεί τον Ν. Κοτζιά

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2:27
18/10/2018
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαριστεί τον Ν. Κοτζιά
12
loading

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί τον Ν. Κοτζιά για τη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό, τονίζοντας, όμως, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» για την επίλυση του ονοματολογικού.

«Παρακολουθούμε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και τον ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη αφοσίωση που έδειξε στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και για τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη ‘Μακεδονία’ να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς το κοινοβούλιο της ‘Μακεδονίας΄ συνεχίζει τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως ένα πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Θορπ.

  Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον ευχαριστει διότι έπαιζε έξω αριστερά και έβγαζε φαρμακι σέντρες έξω δεξιά, ως που ο αριστερος προπονητής τον κατάλαβε και τον απέσυρε και πήρε την θέση του !
  Έτσι έχουν τα πράγματα

 2. avatar Αυτή η χαβ-USA (χωρίς πάτο)

  δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα. Μην δίνεις έτσι στεγνά τα πρακτόρια σου ρε

 3. avatar Αμερικανόδουλη πολιτική και χωρίς Κοτζιά 3

  ...Ο Π. Καμμένος έκανε εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έγινε χωρίς ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα, δε, μετά και τη σημερινή εξέλιξη όπου ο πρωθυπουργός στην «κόντρα» Κοτζιά – Καμμένου επέλεξε Καμμένο μάλλον (….άτυπα) ενέκρινε όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ. Αν κάποιος, δε, θα μπορούσε να θεωρηθεί πως έχει «διγλωσσία» αυτός είναι ο Π. Καμμένος, αλλά ο Καμμένος έμεινε. Λέμε για τον Καμμένο που στηρίζει μια κυβέρνηση που προωθεί μια συμφωνία την οποία θέλει να ακυρώσει, απειλώντας μέχρι και πως θα ρίξει την κυβέρνηση…

  Όσον για τον κ. Κοτζιά (με ό,τι σημαίνει η απαίτηση του να στηριχθεί από τον Τσίπρα απέναντι στον Καμμένο); «Καλή δουλειά» έκανε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε σχέση με τον αμερικανικό παράγοντα (τη συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνο), αλλά ο πρωθυπουργός αποφάσισε (κάτι θα ξέρει, κάτι θα εκτίμησε για να καταλήξει). Τι αποφάσισε; Την αμερικανική εξωτερική πολιτική μπορεί να την προωθήσει και μόνος του, χωρίς τον Κοτζιά, με συγκυβερνήτη τον Καμμένο μέχρι την επόμενη φάση που θα επανεκτιμήσουν ποιος χρειάζεται ποιον.

  Πάντως, ένα είναι το σίγουρο. Οι ΗΠΑ έχουν βρει μια «συμμαχική» κυβέρνηση στην Ελλάδα, που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία τους. Το ήξεραν, βέβαια, πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας που κυβέρνησε είναι αμερικανόδουλο, αλλά τόσο καλή δουλειά μάλλον ούτε οι ίδιοι οι Αμερικάνοι δεν την περίμεναν…

  Συμπέρασμα: Αμερικανόδουλη πολιτική και χωρίς Κοτζιά.

 4. avatar Αμερικανόδουλη πολιτική και χωρίς Κοτζιά 2

  Ο Ν. Κοτζιάς δεν εμπόδισε (ακριβώς το αντίθετο έκανε) τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ. Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση που κατείχε, αφού προώθησε και εξυπηρέτησε απόλυτα τις… ανάγκες της κυβέρνησης Τσίπρα με τους Αμερικανούς. Συνεπώς, η αποδοχή της παραίτησης δεν έγινε σίγουρα για τον… αντιαμερικανισμό του κ. Κοτζιά, ο οποίος, άλλωστε, έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στη συμφωνία του Πρεσπών. Μιλάμε για τη συμφωνία που θα κάνει τα πάντα (και από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών πια) ο πρωθυπουργός για την ολοκλήρωση της, όπως δήλωσε.

  Ανεξαρτήτως από την άποψη του καθενός για τη συμφωνία των Πρεσπών κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η στιγμή της υπογραφής της δεν έχει άμεση σχέση με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αυτονόητα πράγματα, αρκεί να παρακολουθήσει τις δηλώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Με λίγα λόγια, η συμφωνία ήρθε και προωθήθηκε γιατί ήθελαν οι ΗΠΑ να έρθει, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους στα Βαλκάνια.

  Στο εσωτερικό ο Αλ. Τσίπρας, παρόλο που ήταν πρόθυμος (και είναι) να υλοποιήσει τη συμφωνία, είχε (και έχει) να… αντιμετωπίσει και τον «μακεδονομάχο» Καμμένο, ο οποίος έπρεπε να απευθυνθεί και στο δικό του πολιτικό ακροατήριο. Μέχρι τώρα είχαν βρει τη «φόρμουλα» της αναμονής λόγω των διαδικασιών για τη συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ. Παράλληλα, η καθυστέρηση και τα αποτελέσματα των διαδικασιών στην ΠΓΔΜ έδιναν χρόνο στη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου να αφήσουν το θέμα για αργότερα.

 5. avatar Αμερικανόδουλη πολιτική και χωρίς Κοτζιά 1

  Πέρα από την πρώτη ανάγνωση, που ήδη έχει αρχίσει να γράφεται, δηλαδή πως ο Τσίπρας επέλεξε Καμμένο αντί για Κοτζιά για να διατηρήσει την κυβέρνηση του υπάρχουν κι άλλες πλευρές στις εξελίξεις, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παραίτηση του (πρώην πια) υπουργού Εξωτερικών.

  Τι επέλεξε να πει ο Αλ. Τσίπρας, πέρα από την έκφραση «πόνου καρδιάς» για την αποδοχή της παραίτησης του Ν. Κοτζιά:

  Αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα, στέλνοντας «μήνυμα» ότι η «επιλογή» του αυτή «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά» του. Κι εξήγησε τι εννοεί: «να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».
  Η απόφαση του να να αναλάβει το υπ. Εξωτερικών, είπε, είναι και «μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνησή».
  Η απόφαση του, πρόσθεσε, σηματοδοτεί πως δεν θα ανεχτεί «διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας».
  Παράλληλα, έστειλε μήνυμα «στους γείτονες μας» για να τους «ενθαρρύνει» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προτρέποντας τους «να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία».

  Ορισμένες απλές παρατηρήσεις:

 6. avatar Συνέχιση κι αναβάθμιση της προσήλωσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική

  Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το "νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος", αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Γι’ αυτόν το λόγο μόνο τυχαίο ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ.

  Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα - Καμμένου - Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια.
  Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

 7. avatar criskalts

  Φονιάδες των λαών, Αμέρικάνοι.....
  τι όχι αριστεράτζες μου;;;;;

 8. avatar Mplaky

  ΜΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ;;; ΜΕΣΩ ΚΟΤΖΙΑ;;; ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΥΒΕΡΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΙΕΣ ΜΕΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΜΑΣ

 9. avatar SCULLYXL5

  ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΠΑΕΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ!!!

 10. avatar Θορπ.

  Άλλον περιμέναμε να πέσει και άλλων έσπρωξαν είναι θέμα αισθητικής άραγε?
  Η αλλαγή σελίδας έγινε πράξη, μόνο δυτικά us $ larry money spent who recived ?
  Το μπαγιοκο κάνει το δρόμο εύκολο προς την Δύση ?
  Υγ . Όταν παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια !
  Διγλωσσία δεν νομίζω, τα πάντα ρει money money ?

 11. avatar ευτυχως ρε παιδια!

  Πανω που ανησυχησα οτι θα προδόσουμε την Μακεδονία, θα μας παρουν την Ηπειρο, θα χασουμε το μισο Αιγαιο εμαθα οτι ο Αλεξεϊ αναλαμβανει το ΥΠΕΞ!
  Ευτυχως!

 12. avatar Ντ!νος

  Δεν κρύβονται πια εραστές και ερωμένες! Μυστική διπλωματία όλα στη φόρα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει