Κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας των δανειστών.

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στο εργασιακό, πριν αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις της άνοιξης.

Όμως, η πίεση της τρόικας είναι δεδομένη και στο στόχαστρο, εκτός από τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, έχει μπει η περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας.

Οι δανειστές προτείνουν κατάργηση του ωραρίου έτσι όπως έχει θεσπιστεί ως τώρα και η παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζόμενους για πιο ευέλικτες μορφές ωραρίου.

Ακόμη και μια πρόσθετη ημέρα προτείνεται αντί τετραώρων ή εξαώρων σε εξάμηνη και εννεάμηνη βάση που ισχύει ως τώρα.

Παράλληλα προτείνεται μαζί με το εξαήμερο να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ξεκούρασης στις 11 ώρες, αλλά και κατάργηση των περιορισμών στην εναλλαγή πρωινής-βραδινής βάρδιας.

Παράλληλα πέφτει και πάλι στο τραπέζι επιπλέον μείωση των αποζημιώσεων που παίρνουν οι εργαζόμενοι.

Σχεδιάζεται να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος προειδοποίησης προς τον εργαζόμενο και να μπορούν οι επιχειρήσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τον απολύουν με το 50% της αποζημίωσης.