«Σήμερα δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας», εκτιμούν ανώτερα στελέχη τού υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα, για νέες απαιτήσεις της Τρόικας.

Τα ίδια στελέχη, αναφερόμενα στο κείμενο εργασίας, που απεστάλη με e-mail από τα τεχνικά κλιμάκια τής Τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, επισημαίνουν ότι περιλαμβάνει προτάσεις ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στη δανειακή σύμβαση και βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Πρόκειται, υποστηρίζουν, κυρίως, για ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η μείωση εργοδοτικών εισφορών, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με το ΣΕΠΕ, μείωση διοικητικού κόστους, που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα, ενώ περιλαμβάνονται και θέματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς, από τα τεχνικά κλιμάκια τής Τρόικας στο περιθώριο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.

Τονίζουν, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας θα τοποθετηθεί μετά την εξειδίκευση των θέσεων, στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Τρόικα και θα αξιολογήσει τις προτάσεις «με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση τής υγιούς επιχειρηματικότητας».

Στο κείμενο εργασίας τού τεχνικού κλιμακίου, που είδε το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνονται γενικές παροτρύνσεις, για τη «μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας» και την «αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης τού εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης».

Κατά τη διάρκεια τής εβδομάδος, ενδεχομένως και αύριο, το τεχνικό κλιμάκιο τής Τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με υπηρεσιακούς παράγοντες τού υπουργείου Εργασίας.