Ν. Ντιμιτρόφ: Το δημοψήφισμα θα μας απαλλάξει από ένα βάρος τριών δεκαετιών

«Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το "ονοματολογικό"»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:39
24/09/2018
Ν. Ντιμιτρόφ: Το δημοψήφισμα θα μας απαλλάξει από ένα βάρος τριών δεκαετιών
9
loading

Για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα του και το ενδεχόμενο να απορριφθεί από τους πολίτες της ΠΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε σε εκτενή του συνέντευξη προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τελικώς το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ απαντά ότι: «Η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη Μακεδονία περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ΄ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα.

Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η Μακεδονία θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση. Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη Μακεδονία στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Ν. Ντιμιτρόφ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποτύχει τελικώς το δημοψήφισμα λόγω ισχνής συμμετοχής, παραπέμπει ουσιαστικά στο μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας, λέγοντας ότι ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν πως στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. «Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα.

Το δημοψήφισμα έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι «όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών, τόσο ευκολότερα θα είναι στη συνέχεια τα πράγματα στη Βουλή. Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ‘ονοματολογικό'. Το ερώτημα είναι εάν θα κοιτάξουμε στο μέλλον ή εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στα χαρακώματα της ιστορίας».

Περί ρωσικής ανάμειξης

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του προς την FAZ ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για «Μακεδονία» ενώ αναφέρεται και σε «μακεδονικό λαό»:

«Σύντομα θα δούμε τι θέλει ο μακεδονικός λαός. Το δημοψήφισμα δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία στην οποία μάχονται κόμματα. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι για τη Μακεδονία. Πρέπει να απαλλαγούμε από ένα βάρος το οποίο επιβάρυνε τη Μακεδονία επί τρεις δεκαετίες».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα περί ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις προσπάθειες παρέμβασης της Μόσχας. «Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ρώσοι δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την προσέγγισή μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά λέω πάντα σε Ρώσους διπλωμάτες: το μακεδονικό κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη το 1993 με ομοφωνία ψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Διαθέτουμε ισχυρή στήριξη ως προς αυτό που ξεπερνά το 70%».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar D7

  Μην ασχολείστε με το αν λέει αλήθεια . ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟ ΤΣΙΡΚΟ . ΑΥΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ . Και ο γεωγραφικός προσδιορισμός θα μείνει στα χαρτιά και ένταξη σε ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ πλέον είναι δεδομένη ακόμα και αν από κάποιο θαύμα η προδοσία δεν περάσει από την Βουλή του Ελλαδιστάν . Πλέον θα λένε «εμείς δεχθήκαμε ότι μας είπατε η Ελλάδα υπαναχώρησε»και δεν θα έχουμε υποστήριξη για τα ΒΕΤΟ . ΑΥΤΑ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ . Η προδοσία έχει ήδη ολοκληρωθεί .

 2. avatar ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΣΥΡΙΖΑ ;Ομολογία Ν.Ντιμιτρόφ: «Ότι κι αν γίνει στο δημοψήφισμα

  Σε μια αποκάλυψη που δείχνει πως από την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας αυτή θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, προχώρησε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα.

 3. avatar john 13

  Όσον αφορά το μείζων θέμα του Σκοπιανού, έχει ήδη δρομολογηθεί με τον Τσίπρα, Καμμένο και Θεοδωράκη να ετοιμάζουν τις αλλαγές συνόρων της χώρας: Ο κ. Τσίπρας, σήμερα θα είναι στη Νέα Υόρκη και αύριο θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν που τόνισε σε ομιλία του ότι η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο ήταν μια ειρηνευτική επιχείρηση. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας στα πλαίσια αυτής της περίφημης εξωτερικής πολιτικής του, να μην ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό της Λοζάνης, υπό την σκιά των κτηρίων του Μανχάταν. Όπως όλοι έχετε καταλάβει σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο και την ομάδα των ΑΝΕΛιτών, πορευόμαστε προς κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και κατόπιν, λίγο πριν ή λίγο μετά ο Καμμένος θα αποχωρήσει, το Ποτάμι θα ψηφίσει και θα πάμε σε εκλογές. Σε όλες τις ομιλίες του (ΖΑΕΦ) κραδαίνει την συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και φωνάζει «μας αναγνώρισε η Ελλάδα ως μία και μοναδική Μακεδονία!!!». Μόλις τελειώσει η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και ξεκινήσει η πορεία προς την Ευρώπη, ο Ζάεφ ή οι επόμενοι κυβερνήτες του γειτονικού κράτους θα ξεκινήσουν αλυτρωτικούς αγώνες για τα αδέρφια τους στην ελληνική Μακεδονία.

 4. avatar Δημος Β

  Τώρα που όλοι έχουμε δει το προσύμφωνο το οποίο έχει 20 άρθρα, από τα οποία μόνο τα 2 είναι για το όνομα του κράτους των Σκοπίων, αλλά έχει και άλλα 18 άρθρα που παραδίδουν/"αναγνωρίζουν" πράγματα παντελώς τρελά, όπως μακεδονική εθνικότητα, μακεδονική γλώσσα, δημιουργία κοινής επιτροπής Ελλήνων-"Μακεδόνων" που θα συγγράφει εκ νέου τα σχολικά μας ιστορία βιβλία, που θα επανεξετάζει και επανερμηνευει αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικές πηγές και ιστορικούς Άτλαντες, που θα μας υποχρεώνει να λέμε τις περιοχές της "Β. Μακεδονίας" με τα δικά τους ονόματα, π.χ. Μπίτολα και όχι Μοναστήρι, που είναι το ιστορικό όνομα Ελληνικής πόλης στα Σκόπια, που θα απαγορεύονται οποιασδήποτε φύσης συλλαλητήρια και εκδηλώσεις για την Μακεδονία καθώς θα είναι παράνομα, που η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να ψηφίζει πάντα ναι για την ένταξη τους σε κάθε διεθνή οργανισμό που είναι μέλος, όπως ΕΕ και ΝΑΤΟ, πράγμα που είναι εναντίον του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα δίνουμε πρόσβαση στην Ελληνική ΑΟΖ στη "Β. Μακεδονία", η οποία θα έχει δικό της παράρτημα σε λιμάνι της Θεσσαλονίκης καλή ώρα με την νέα ονομασία, ώστε να μπορούν τα καράβια της να ψαρεύουν στο Αιγαίο όπως προβλέπει το προσύμφωνο, που θα τους δώσουμε όλη μας την τεχνογνωσία για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και θα τους παρέχουμε από αυτή που θα παράγουμε με δημιουργία αγωγών, καθώς έχουν πρόβλημα ενεργειακό. Όταν κάποιος τα βλέπει όλα αυτά στο προσύμφωνο δεν είναι δυνατόν να θεωρεί ακόμη ότι είναι θετική η συμφωνία για μας

 5. avatar Ρε

  Εδω και 40 χρονια χρησιμοποιουν το ονομα Μακεδονια εχουν κανει χρησικτησια και τα αλλα πανε πακετο γλωσσα ιθαγενεια.Το καταλαβατε;Αν καθομαι εγω τζαμπα σε ενα σπιτι
  και εχω τα κλειδια λενε και ολοι οι
  γειτονες οτι ειναι δικο μου δεν μπορει να με βγαλει κανενας. οποτε ο νομιμος ιδιοκτητης αφου ειναι χαμενη υποθεση λεει ασε μου τον κηπο τουλαχιστον προσπαθει να. διασωσει κατι αυτο εγινε....κανετε πως δεν καταλαβαινετε αλλαζουν συνταγμα που ελεγε ηΝΔ αυτο ει ν αι το πιο βασικο τω ρα κανουν τους κινεζους Λενε δεν ειμαστε απογονοι του Μ Αλεξανδρου πριν αλλα λεγανε οτι ειναι. Τωρα. λενε εμεις ειμαστε Σλαβοι Βγαλανε τα αγαλματα Οι προηγουμενοι με τη ανικανοτητα τους τα δωσανε ολα Τωρα προσπαθουν να παρουν καποια πισω αυτοι ελεος πια με την παραπληροφορηση

 6. avatar SER 30

  '' Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ‘ονοματολογικό'.'' ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ . ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΙΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΗ ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΚΑΤΣΙΚΟΚΛΕΦΤΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΝΕ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ . ΘΑ ΤΟ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΕΤΕ ΤΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΣΑΛΙΩΤΟ ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 3 0 ΧΡΟΝΑΚΙΑ .ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙΤΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙΤΕ .

 7. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Και εσυ χτιζεις καριερα πανω στο ονοματολογικο,
  με σπονσορες τους εδω ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΤΡΟΚΤΟΝΟΥΣ.

  1. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

   ΠΑΤΡΙΔΟΚΤΟΝΟΥΣ, βρε απροσεκτε !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει