«Τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας και φυλετικού μίσους πυκνώνουν με το γενικότερο πολιτικό κλίμα στοχοποίησης της μετανάστευσης, ως της αιτίας όλων των δεινών της χώρας, να ενισχύει τέτοιου είδους φαινόμενα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων των τελευταίων ημερών.

«Το πρόβλημα της εγκληματικότητας, που δεν μπορεί να ταυτίζεται με τους μετανάστες, αλλά και το ζήτημα της μετανάστευσης απαιτούν ολοκληρωμένη, υπεύθυνη και συνολική αντιμετώπιση.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα να καλλιεργεί ένα κλίμα μισαλλοδοξίας και να «κλείνει τα μάτια» σε αυτές τις επιθέσεις ρατσιστικής βίας και μίσους. Αλλοίμονο για την κοινωνία αν επικρατήσει η αντίληψη περί συμψηφισμού και συλλογικής ευθύνης και αν ο κύκλος βίας συνεχισθεί . Το έγκλημα είναι το ίδιο αποτρόπαιο όποιος και αν το διαπράττει.

Για τα ζητήματα της μετανάστευσης, έχουμε κατ΄ επανάληψη καταθέσει τις προτάσεις μας, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής (αλλαγή του Συμφώνου για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, Δουβλίνο ΙΙ), προτάσεις που είναι ρεαλιστικές και σε συνάφεια με αυτές του ΟΗΕ» καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.