Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση όλων των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Δημήτρης Κούρκουλας, ύστερα από συνομιλίες, στη Λευκωσία, με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο κ. Κούρκουλας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, παρά τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει και με τη βοήθεια της ΕΕ, θα ξεπεράσει γρήγορα τις παρούσες δυσκολίες και θα μπορέσει να επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία η οποία θα της επιτρέψει να μπει και σε διαδικασία ανάπτυξης, για να σταματήσει ο κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας. Πρόσθεσε, επίσης, πως η ελληνική κυβέρνηση, «η οποία στηρίζεται από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει δυναμικά».

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Κούρκουλα με τον κ. Μαυρογιάννη ήταν η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας για τρέχοντα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πολύ ευτυχής γιατί η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια. «Ήδη, από τις πρώτες βδομάδες, βλέπουμε μια εξαιρετική κυπριακή προεδρία και αυτό είναι η πιο αποστομωτική απάντηση σε όσους είχαν το θράσος να αμφισβητήσουν τη θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το δικαίωμα της Κύπρου να ασκήσει την προεδρία», είπε ο κ. Κούρκουλας.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα αισθάνεται υπερήφανη που συνέβαλε στην πορεία των σχέσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 30 χρόνια. Ανέφερε ότι, ήδη, παίρνει μόνο θετικά μηνύματα για τον τρόπο άσκησης της κυπριακής προεδρίας και συγχάρηκε τον κ. Μαυρογιάννη, τους συνεργάτες του και τους λειτουργούς της Κύπρου που έχουν συμβάλει σε αυτό. Όπως είπε, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και για την Ελλάδα, «γιατί μας βλέπουν λίγο- πολύ σαν ένα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως η παρουσία του κ. Κούρκουλα στην Κύπρο, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί στο πλαίσιο της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο έπρεπε να συναντηθούν για να δουν τα τρέχοντα θέματα του εξαμήνου, πώς μπορούν να συνεργαστούν και να συμβάλουν από κοινού στην προώθησή τους. Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης προς την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Πολιτεία για τη βοήθεια και τη συμπαράστασή της στην οργάνωση και διεκπεραίωση της κυπριακής προεδρίας και υπενθύμισε πως περισσότερα από 20 άτομα έχουν αποσπαστεί από υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και εργάζονται για την κυπριακή προεδρία. Τόνισε, παράλληλα, πως παρά τις δύσκολες μέρες που περνά η Ελλάδα έχει τη δύναμη και το σθένος «όχι μόνο να προσπαθεί αλλά και να βοηθά και εμάς εκεί και όπου μπορεί».

Ο κ. Κούρκουλας είχε επίσης συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή. Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη, με τον οποίο συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Συλικιώτης είναι επικεφαλής της προσπάθειας για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που βρέθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, καθώς και της διαδικασίας του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για διεξαγωγή ερευνών σε άλλες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Λευκωσία και επιστρέφει στην Αθήνα το απόγευμα.