Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την πρακτική τουρκικών αλιευτικών να ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, πολλές φορές με την συνοδεία πολεμικών πλοίων της Τουρκίας, και παραβιάζοντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων αποθεμάτων, ζητά με επείγουσα ερώτηση την οποία κατέθεσε προς την Επιτροπή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωμάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι «την τελευταία περίοδο, δεκάδες καταγγελίες Ελλήνων αλιέων στο Αιγαίο περιγράφουν μια επιθετικότητα εκ μέρους Τούρκων αλιέων, οι οποίοι ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, οι οποίοι προστατεύουν τα θαλάσσια αποθέματα από την υπεραλίευση».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει επίσης ότι «τα τούρκικα αλιευτικά, πέρα από την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, φαίνεται ότι αμφισβητούν και τους βασικούς ευρωπαϊκούς κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, την ίδια στιγμή που οι Έλληνες αλιείς, σεβόμενοι την ανάγκη για προστασία του θαλάσσιου αποθέματος από την υπεραλίευση, ευθυγραμμίζουν τη δραστηριότητά τους αντίστοιχα.

Με δεδομένη την ζημία που προκαλεί μία τέτοια στρατηγική εκ μέρους Τούρκων αλιέων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και ζητά από την Κομισιόν να αναπτύξει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει έγκαιρη και άμεση προστασία τους καθώς και να γίνουν σεβαστοί από την Τουρκία οι κανόνες που ισχύουν για την υπεραλίευση.