Εντολές για περιστολή των δαπανών που αφορούν τις μετακινήσεις υπαλλήλων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, καθώς η ηγεσία του υπουργείου έχει διαπιστώσει πως στο συγκεκριμένο τομέα γίνονται σπατάλες και ενίοτε ατασθαλίες.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας με αφορμή αναφορά περιστατικών περί παράβασης των όρων και προϋποθέσεων στις μετακινήσεις υπαλλήλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πιστής εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων, δεδομένων μάλιστα των σημερινών δυσμενών δημοσιονομικών συνθηκών.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει εντοπίσει πλασματικές αποζημιώσεις για έκτος έδρας μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων σε διάφορα υπουργεία. Ειδικότερα, πολλές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τις αποζημιώσεις για την οικονομική ενίσχυση των υπαλλήλων και όχι για την κάλυψη πραγματικών αναγκών. Ενδεικτικά εντοπίστηκαν πρακτικές όπως η εξάντληση του ανωτάτου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και πολλές φορές, υπέρβαση αυτού, αλλά και ασαφείς αιτιολογίες στις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις υπαλλήλων των οποίων ο κλάδος ή ειδικότητα δεν σχετίζονται με το σκοπό και το λόγο μετακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η μη τήρηση των προαναφερόμενων επισύρει διοικητικές, ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.