Με όπλο την φορολογική εγκύκλιο ΠΟΛ.1077/26.3.2012 θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομικών να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να ενεργοποιήσει το περίφημο περουσιολόγιο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή συγκεκριμένοι οργανισμοί, φορείς και επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.

Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ δεχόταν στοιχεία έως επί το πλείστον από τις ελληνικές τράπεζες, αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα και φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών. Από το φθινόπωρο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασυνδεθεί με:

-Την Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

-Τα ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια και τις κλινικές των ταμείων ασφάλισης.

-Τις επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης.

-Τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

-Τις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

-Τους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας.

-Τις εταιρείες ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Με τον τρόπο αυτό θα υπολογίζονται αυτόματα οι δαπάνες των φορολογουμένων και θα διαπιστώνεται που αποκλίνουν από τα εισοδήματά τους. Θα διευκολυνθεί δε ο υπολογισμός του τεκμαρτού φόρου, ενώ θα εντοπισθούν και περιπτώσεις φορολογουμένων που διαχρονικά (ιστορικότητα) διαβιούσαν πέραν από τις οικονομικές τους δυνατότητες, τουλάχιστον όπως τις εμφάνιζαν στην Εφορία.