Τσίπρας: Πληγή για όλο το ΝΑΤΟ η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας ο πρωθυπουργός


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:31
11/07/2018
Τσίπρας: Πληγή για όλο το ΝΑΤΟ η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών
17
loading

«Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας πως «αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Τσίπρας απευθύνθηκε στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του είπε: «Κύριε Γενικέ Γραμματέα, η σημερινή Σύνοδος δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας.

Ο ρόλος μας στον κόσμο δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας.

Θα καθοριστεί και από τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας, όπως καταγράφονται στο άρθρο 1 του Βορειατλαντικού Συμφώνου. Αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα θα αγωνιστεί για αυτό».

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα μας θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας με τον διαχρονικό, συνεπή και σταθερό ρόλο της στη συλλογική και περιφερειακή ασφάλεια.

«Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2%, τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας», είπε και συνέχισε: «Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή μας. Ενώ παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες».

Βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες

Ως απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας ανέφερε τη βελτίωση των σχέσεών μας με τους βόρειους μας γείτονες, που είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει στην - υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις - ενσωμάτωση των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αν αυτό είναι επιλογή των λαών τους.

Συνεργασία με Τουρκία στο προσφυγικό

Επίσης, απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας είναι η εντεινόμενη συνεργασία με την Τουρκία στη διαχείριση προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και στον τομέα της ασφάλειας, ειδικά μετά την απεχθή, απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες μας, αλλά τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μεταβάλλεται δραματικά το περιβάλλον ασφαλείας

Στην παρέμβαση του ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι το περιβάλλον ασφαλείας γύρω μας μεταβάλλεται δραματικά τα τελευταία χρόνια και το ΝΑΤΟ οφείλει να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα.

Προσαρμογή του ΝΑΤΟ στα νέα δεδομένα

«Οφείλει να προσαρμοσθεί τόσο για να αντιμετωπίσει νέες και παραδοσιακές απειλές, όσο και για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας», είπε και συμπλήρωσε: «Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα ασφαλείας αφορά τις νέες αντιλήψεις περί απειλών, αλλά και τις εξελίξεις στο επιχειρησιακό επίπεδο που δρομολογούνται προκειμένου η Συμμαχία να ενισχύσει την αποτρεπτική και αμυντική της διάταξη.

Και οφείλει να το πράξει με γνώμονα την ασφάλεια των Συμμάχων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σφαιρική προσέγγιση 360 μοιρών».

Διάλογος ουσίας με τη Μόσχα

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, τόνισε πως «την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν προσώρας οι προϋποθέσεις για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, οφείλουμε να επιμένουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου προβλεψιμότητας μεταξύ μας που θα αποφεύγει τα ατυχήματα και θα δημιουργεί ένα επίπεδο συνεργασίας για επίλυση κρίσεων. Και οφείλουμε να επιμένουμε ενεργά μέσω του διαλόγου, στην εξασφάλιση της ειρήνης στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ».

Θετική η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα θεωρεί θετική την επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν και εξέφρασε την ελπίδα «να αποφέρει νέες ευκαιρίες για τη σχέση μας, ως Συμμαχία, με τη χώρα αυτή».

Παράλληλα τόνισε ότι θεωρεί θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για το Νότο που θα συμβάλλει στη συνεκτικότητα των συνεργειών της Συμμαχίας στη περιοχή.

«Το ΝΑΤΟ οφείλει να προσφέρει δυνατότητες για ουσιαστική διάδραση με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας και να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οφείλει να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος και εστιάζοντας στις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου», σημείωσε.

Είπε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της άλλης μεγάλης πρόκλησης των καιρών μας, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο και πρόσθεσε: «Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση και συνεχή δέσμευση, καθώς οι αιτίες αυτής της κρίσης βρίσκονται πάντα εκεί. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρετίζουμε την Κοινή Διακήρυξη.

Πιστεύουμε ότι οι ρόλοι μας είναι συμπληρωματικοί και ότι από κοινού μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερες προοπτικές ασφαλείας για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα και ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, στη βάση των αρχών συνεργασίας που διέπουν τους δύο οργανισμούς, σεβόμενοι ασφαλώς την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων εκάστου Οργανισμού και προς όφελος όλων των Ευρωπαίων εταίρων και Συμμάχων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar GDFHDFHFG

  ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ..ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ...ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.....[...]

 2. avatar Sotiris

  και οι Τούρκοι στο ΝΑΤΟ δεν είναι ? στεναχωριούνται πολύ κι αυτοί, μαζί σου !

 3. avatar Γ.Σ.

  Κανείς δεν υπολογίζει τον εύκολο σύμμαχο που τα δίνει όλα και που φτάνει στο σημείο να προδίδει την Ιστορία της χώρας του για να αρέσει στο αφεντικό του. Με τέτοιες δουλικές τακτικές θα συνεχίσουμε να είμαστε του κλώτσου και του μπάτσου και το κορόιδο του ΝΑΤΟ μια ζωή. Πολιτικοί χωρίς αξίες και χωρίς πυγμή παίρνουν για άλλη μια φορά το απόλυτο μηδέν στην διπλωματία

  1. avatar Sotiris

   Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε. ++++++++
   Τον προδότη όλοι τον χρησιμοποιούν για να κάνουν τη δουλειά τους.
   Εμείς το θέμα είναι τι κάνουμε ! !

 4. avatar alex

  Πληγή για την έρμη Ελλάδα οι προδότες της.

 5. avatar MeaQulpa

  Αρκετά! Πείτε πια ότι οι τουρκοι έχουν κι άλλους Ευρωπαίους και Αμερικανούς "αιχμαλωτους"! [...]
  Δεν θα ενδιαφερθεί κανένας απ'αυτούς που ξέρουν πολύ καλά την τουρκια.
  Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η δύναμη κι εμείς δεν την έχουμε

 6. avatar Αφραγκος

  Φήμες λένε ότι μετά το τέλος της ομιλίας παίχτηκαν βιντεάκια με τον Αλέξη πρωταγωνιστη σε πορείες με σύνθημα έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις,φονιάδες των λαών Αμερικανοί κ.α.

 7. avatar sierra1

  Μάλιστα κ τι σου απαντησαν Αλέκο ο Γενικός του σου ειπε βρείτε τα μονοι σας το κλασσικό? ετσι να δίνουμε το 2% για δαπανες κ να μας γράφουν.

 8. avatar αχαχουχα

  Αριστερό κομμούνι να ενδιαφέρεται για την προστασία της "συμμαχίας" από εξωτερικούς εχθρούς, αξία ανεκτίμητη.
  Φάτε τον στην μάπα τώρα όπως και τον αντρίκο του "έξω από το ΝΑΤΟ".
  Απατεώνες και οι δύο.

  1. avatar ναι

   αδιανοητα πραγματα συμβαινουν στον πλανητη..ο επαναστατης καταληψιας.....παει στο νατο στη τροικα...σκυβει...δειχνει αδυναμια.....προσκυνα....μερκελιζει.....

 9. avatar Vgjv

  Οτι και να πουμε εχουμε δικιο.Μπλεξαμε με κακους γειτονες. Γι αυτο χρειαζεται πολιτικους πατριωτες, ενοτητα του λαου, δυνατες ενοπλες δυναμεις.

 10. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Αφου είπες τα ψέμματά σου στον Ερντογάν νομίζοντας οτι είναι σανοφάγος Ελληνες, αυτός απάντησε.
  Εκτός απο ΠΡΟΔΟΤΗΣ είσαι και ο ηθικός αυτουργός της κράτησης των στρατιωτικών.

 11. avatar Φασιολος

  Μια χαρά τους τα είπε ο τσιπρας, τουλάχιστον να κρατιούνται τα προσχήματα από πλευράς της Τουρκίας!

  1. avatar τι

   αλλο να πει και να κανει?????και ενα μωρο το ιδιο θαλεγε....εχει θολωσει το μυαλο του....βλεπει τι κανει και τι ελεγε....παθαινει βερτιγκο....και λαλει....δινει..παραδινει...κοβει....αυξανει..

 12. avatar Ε.Α.

  Όλοι οι Έλληνες απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτών που είναι παράνομα φυλακισμένοι στην Τουρκία. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Ν.Δ! Η αδελφή του Μητσοτάκη συμμετέχει στις γιορτές για την νίκη του Ερντογάν! Από την άλλη ο Δημοσχάκης αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. είπε ότι η συνθήκη της Λωζάννης είναι οδυνηρή και απαράδεκτη!!! Θέση που υποστηρίζει πάγια η Τουρκία! Μήπως στη Ν.Δ. τα έχουν βρεί με το σουλτάνο Ερντογάν;!!!

 13. avatar πάτα το μηδέν

  μέλος του ΝΑΤΟ είναι και η Τουρκία ή κάνω λάθος

  1. avatar Stateless

   «Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες»,
   Άμα διάβαζες και τις πρώτες γραμμές του άρθρου...........

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει