Με διαφωνίες και με την κοινή παραδοχή ότι προέχει το συμφέρον των ανήλικων παιδιών, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τα μέτρα για την υιοθεσία και την αναδοχή.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά και των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων βρίσκεται το επίμαχο άρθρο 8, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με βουλευτές να εμφανίζονται εκτός της επίσημης γραμμής του κόμματός τους.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανήλικων παιδιών, με εναλλακτικές μορφές υποκατάστασης των οικογενειών» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου. Επίσης, υποστήριξε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιχειρεί να άρει τις χρόνιες δυσλειτουργίες που υπήρχαν με καινοτόμες προοδευτικές λύσεις, επιταχύνει σημαντικά, με διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου τις διαδικασίες και υπηρετείται το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Παπαφιλίππου έδωσε έμφαση στο άρθρο 8, κάνοντας λόγο για «επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης της δυνατότητας αναδοχής ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, για νομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους». «Η κριτική επικεντρώνεται στο ότι η κοινωνία είναι ανώριμη να δεχθεί τον θεσμό αυτόν και ότι αποβαίνει σε βάρος του συμφέροντος του παιδιού λόγω μη διάκρισης του φύλου των ζευγαριών και την έλλειψη του γυναικείου και ανδρικού προτύπου. Όμως, η επιστημονική κοινότητα με ηχηρή παρέμβαση 55 επιστημόνων ψυχικής υγείας καταρρίπτουν αυτές τις αιτιάσεις και διαβεβαιώνουν ότι καμία επίδραση δεν ασκεί ούτε στην ταυτότητα, ούτε στην ποιότητα των σχέσεών τους με τους γονείς ούτε στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ακόμη, σημείωσε ότι τυχόν εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών από την αναδοχή αντίκειται τόσο στα άρθρα του Συντάγματος, όσο και στην ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Μάρκου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενώ ζητεί τη συναίνεση, δεν έκανε καμία προσπάθεια συζήτησης και σύγκλισης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης». «Το βασικότερο πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι η έλλειψη συνολικού στρατηγικού σχεδίου» πρόσθεσε και μίλησε για «απουσία ελέγχου και εποπτείας για μετά την αναδοχή».

Για το άρθρο 8 τόνισε ότι «το ζήτημα είναι σημαντικό και σύνθετο και δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση ή για να καταθέσουμε τα διαπιστευτήριά μας για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι». «Το θέμα είναι ένα παιδί που πέρασε πολλά να έχει όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και κανονική ζωή. Αυτή είναι η άποψη της ΝΔ και αφήνεται στη κρίση του κόσμου. Είναι υποκριτικό, όμως, να κουνάει η κυβέρνηση το δάχτυλο στη ΝΔ και όχι στους εταίρους» συμπλήρωσε.

«Η ΝΔ είναι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου γιατί καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας προτάσεις, διατηρούμε επιφυλάξεις επί των άρθρων και περιμένουμε αλλαγές» κατέληξε η κ. Μάρκου.

«Το νομοσχέδιο πρέπει να ενώσει πολλές πτέρυγες της Βουλής προς το συμφέρον των παιδιών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» επισήμανε η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναγνωρίζοντας ότι «στο νομοσχέδιο περιέχονται αρκετές θετικές διατάξεις που βοηθούν τον θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το άρθρο 8, μετά τη βελτιωτική αλλαγή που βάζει ως πρωτεύον κριτήριο τη συγγενική αναδοχή και καταργεί το όριο ηλικίας σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είπε.

«Εμείς στη ΔΗΣΥ βλέπουμε θετικά τις αλλαγές στο άρθρο 8, στις οποίες προχώρησε η αρμόδια υπουργός και το υπερψηφίζουμε» υπογράμμισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Ψηφίζουμε “παρών” στο νομοσχέδιο και επιφυλασσόμαστε επί των άρθρων» δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με το άρθρο 8.

«Είμαστε υπέρ της αναδοχής και της υιοθεσίας, αλλά όχι στη λογική “δίνουμε γουρούνι στο σακί” και όχι σε οποιαδήποτε αναδοχή και οικογένεια. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει ποια μέριμνα του κράτους υπάρχει για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών. Δεν θα δεχτούμε λογικές του τύπου “καλύτερα σε οποιαδήποτε οικογένεια παρά σε ίδρυμα”» ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Συντυχάκης σημείωσε ότι όσο σεβαστός και να είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του κάθε ατόμου, δεν δικαιολογεί την παραμόρφωση της γονικής σχέσης. «Ανεξάρτητα αν υπάρχει γάμος ή όχι, το ΚΚΕ τολμά να πει όλα όσα οι υπόλοιποι κρύβουν πίσω από το δάχτυλο τους» πρόσθεσε.

Την απόσυρση του άρθρου 8 που αφαιρεί, όπως είπε, αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ανήλικων παιδιών, ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Αϊβατίδης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπρασανατολισμού της κοινής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Τη διαφωνία του κόμματός του στο επίμαχο άρθρο 8 επανέλαβε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι πέραν των άλλων αντιθέσεων που έχουν για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια τα οποίοα έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, «αποτελεί και ένα ακόμα βήμα για την υιοθεσία» κάτι που το κόμμα του θέλει να αποτρέψει.

Ακόμη, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ το καθιστά ευάλωτο σε πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις.

Υπέρ της επίμαχης διάταξης τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, τονίζοντας ότι το κόμμα του «δεν ψηφίζει “α λα καρτ”, ούτε τσιμπάει σε καταστροφολογικές τακτικές».

«Δεν θα δώσουμε τα κλειδιά της κοινωνίας στο κ. Καμμένο. Θεωρούμε πολύ σοβαρά τα δικαιώματα για να τα αφήνουμε στον κ. Καμμένο» επισήμανε, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, για να διατηρηθεί στην εξουσία δεν βάζει ως προτεραιότητά του τα δικαιώματα των ανθρώπων και συνεργάζεται με ένα κόμμα που τα τσαλαπατά.

Κατά της αρχής και όλων των άρθρων του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 8, υποστηρίζοντας ότι είναι σε βάρος της υγιούς ψυχωσωματικής ανάπτυξης των παιδιών. «Μέλημά μας θα πρέπει να είναι το παιδί και όχι η προοδευτικότητά σας. Θα καταψηφίσουμε, επιμένοντας στον πατροπαράδοτο διαχωρισμό μητέρας και πατέρα» υπογράμμισε.