Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν άνθρωπο απόλυτα ισορροπημένο ανάμεσα στην εργασία και τη ζωή, ενώ εξαίρουν το ήθος, την ευρυμάθειά του και την αίσθηση του χιούμορ που τον διακρίνει.

Η 36χρονη δικαστική πορεία του τον γέμισε διακρίσεις και τον έφερε στα κορυφαία κλιμάκια της Δικαιοσύνης, υπηρετώντας την ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας την τελευταία 3ετία και ως πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Και η ιδιότητά του αυτή, μέσα από τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες, τον έφερε προσωρινά στο «τιμόνι» της χώρας για κάτι παραπάνω από έναν μήνα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και λεπτή περίοδο.
Αλλά και αυτά που τον περιμένουν (αν δεν «κολλήσει» από το «σαράκι» της πολιτικής (πράγμα μάλλον αδύνατον) είναι εξίσου σημαντικά για εκείνον, έναν άνθρωπο που ξέρει να αναγνωρίζει και τις μικρές αλλά τόσο ουσιαστικές χαρές που προσφέρει καθημερινά η ζωή: από τη μουσική, το βιβλίο, το θέατρο, μέχρι το καλό φαγητό, τη θάλασσα, το ψαροντούφεκο, τη μηχανή.

Μια πρώτη γεύση της πολιτική πήρε «ξώφαλτσα» ο Π. Πικραμμένος το διάστημα 1991-93, όταν ως πάρεδρος ΣτΕ πρόσφερε τις νομικές υπηρεσίες του ως σύμβουλος πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου επί πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη, με τον οποίο (και την υπόλοιπη οικογένειά του) λέγεται ότι διατηρεί καλές σχέσεις.
Έκτοτε, οι «πρεμιέρες» του σε αξιώματα έχουν συνοδευτεί από ατυχή περιστατικά. Την πρώτη μέρα που ανέλαβε πρόεδρος ΣτΕ, στις αρχές Ιουλίου του 2007, άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ο μέχρι την ημέρα εκείνη απερχόμενος πρόεδρος Γ. Παναγιωτόπουλος. Όμως και την πρώτη μέρα που ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός είχε την ατυχία να μείνει το προσωπικό του αυτοκίνητο από μπαταρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Παλαιότερα είχε την ευκαιρία με μία Honda enduro να οργώνει νησιώτικους ως επι το πλείστον δρόμους, αναζητώντας τις καλύτερες και πιο απομονωμένες παραλίες. Αν και δεν χρησιμοποιεί πλέον τη μηχανή, δεν είναι και λίγες οι φορές που έχει φύγει από το δικαστήριο σε βιαστικές δουλειές με την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα του αστυνομικού-συνοδού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής», οι φίλοι του μιλούν για έναν άνθρωπο που ξέρει και τιμά ιδιαιτέρως το καλό φαγητό και ποτό (λένε ότι έχει αδυναμία στο νησιώτικο τσίπουρο). Κάποιοι μάλιστα των πειράζουν –ξέροντας την επιθυμία για ένα καλό πούρο μετά το φαγητό- ότι θα βρεθεί μπροστά σε… σύγκρουση καθηκόντων, άμα φτάσει στην Ολομέλεια ΣτΕ το νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει το κάπνισμα.

Στον λίγο ελεύθερο χρόνο του σημαντική θέση έχουν το λογοτεχνικό βιβλίο, το θέατρο, ο κινηματογράφος. Όμως αυτό που είναι ίσως πιο σημαντικό για εκείνον είναι η θάλασσα, το κολύμπι και το ψαροντούφεκο, η γαλήνη που προσφέρουν οι πανέμορφες ελληνικές ακτές. Κάπου σε μια βραχώδη παραλία της Μυκόνου έχει και το εξοχικό του, και δεν είναι λίγες οι φορές που οι «ψαριές» του έχουν εξασφαλίσει το γεύμα της ημέρας.