Δηλώσεις με παραλήπτες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο χρέος και τόνισε, με αποδέκτες τους εταίρους, την ανάγκη να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους έναντι του ελληνικού λαού και να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, ώστε να γίνει διαχειρίσιμο και να συνδεθεί με τη ανάπτυξη της οικονομίας.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη, απευθυνόμενος προς το εσωτερικό της χώρας, να τηρηθεί Αρχή του Συντάγματος για αναλογική κατανομή των φορολογικών βαρών, καθώς και να επιταχυνθεί και να διευκολυνθεί η επίλυση των φορολογικών διαφορών των πολιτών με τις Αρχές χωρίς να φτάνουν απαραίτητα στα δικαστήρια.

Αφού συνεχάρη την ΑΑΔΕ για την επίτευξη πολλών στόχων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Στο επίπεδο της φορολογίας οι Έλληνες συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μην το ξεχνάμε αυτό. Η αναλογική ισότητα είναι η κορωνίδα της δικαιοσύνης στον χώρο της φορολογίας». Σημείωσε ακόμη: «Είναι ανάγκη οι ρυθμοί της επίλυσης των διαφορών μέσω της ενδικοφανούς διαδικασίας να επιταχυνθούν, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να λύνουν αυτές τις διαφορές, ει δυνατόν πριν φτάσουν στα δικαστήρια. Γνωρίζουμε ότι πλέον η επίλυση των διαφορών στη διοικητική δικαιοσύνη είναι δυσχερής». Επισήμανε ακόμη ότι «ένα από τα μειονεκτήματα της όλης μνημονιακής νομοθεσίας είναι και το γεγονός ότι η δικαστική προστασία, και ιδίως η προσωρινή δικαστική προστασία και στις φορολογικές διαφορές, έχει απομειωθεί σημαντικά. Σε βαθμό που είναι προβληματική ακόμα και με βάση την ρύθμιση του άρθρου 20, παρ. 1 του Συντάγματος».

«Η Ελλάδα, με τις θυσίες του λαού της, απολύτως συνεπής, επιτυγχάνει τους στόχους για τα πλεονάσματα που πρέπει να έχει και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν και οι εταίροι μας αυτό που τους αναλογεί. Και μιλάω για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο» είπε απευθυνόμενος προς τους εταίρους της Ελλάδας.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος από το ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει αρχίσει προς την σωστή κατεύθυνση κι εξήγησε ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνδυασθεί με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το χρέος» είπε, «η ανάπτυξη είναι εκείνη που τελικά θα μειώσει το χρέος, πέρα από τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που αφορούν το ίδιο το χρέος. Ήθελα να το πω αυτό τέτοιες μέρες ακριβώς γιατί αναμένουμε την ίδια συνέπεια και από τους εταίρους μας».

Ο κ. Πιτσιλής αφού παρέδωσε αντίγραφα της απολογιστικής έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017, σημείωσε ότι ήταν μία καλή χρονιά καθώς η Αρχή υπερκάλυψε τον στόχο των φορολογικών εσόδων. Σημείωσε ότι σχεδιάζει το αύριο της Φορολογικής Διοίκησης, με στόχο τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης των πολιτών στις υποχρεώσεις τους, ενώ αναγνώρισε πως σε κάποιους τομείς θα ήθελε να τα έχουν πάει καλύτερα. «Δουλεύουμε εντατικά στο κομμάτι της φορολογικής συμμόρφωσης, στο να αποτυπώσουμε, αν θέλετε, τις συμπεριφορές των φορολογουμένων και πώς θα αντιμετωπίσουμε καθεμία απ’ αυτές με στόχο να ωθήσουμε τους πολίτες στην οικειοθελή συμμόρφωση… Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε ευλαβικά την Αρχή του Κράτους Δικαίου της Φορολογικής Διοίκησης».

Σημείωσε ότι όσον αφορά τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης των πολιτών «αναζητούμε λύσεις, ώστε να δοθεί μια ανάσα και έχουμε ξεκινήσει την διερεύνηση σε αυτό το κομμάτι με τις τράπεζες. Στο πώς αυτοί που θα είναι συνεπείς με τις ρυθμίσεις τους θα μπορούν να πάρουν μια ανάσα για να λειτουργήσουν».

Αναφέρθηκε όμως και στον δικαιοδοτικό ρόλο της Φορολογικής Διοίκησης λέγοντας: «Έχουμε δώσει εντολή όλες οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου ο καθένας μπορεί να δει ποιο είναι το σκεπτικό της Φορολογικής Διοίκησης».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.