Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκούς προκλητικότητας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «έχει μόνο να χάσει από αυτές».

Αναφερόμενος στο κείμενο των Ευρωπαίων για την Τουρκία, έκανε λόγο για ένα «ξεκάθαρο μήνυμα και το πιο ισχυρό που έχει διατυπωθεί στην ιστορία της Ε.Ε. και το πιο ισχυρό και ό,τι αφορά το Αιγαίο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι «εξασφαλίστηκε σαφής αναφορά στα συμπεράσματα για τους δύο στρατιωτικούς για την ανάγκη γρήγορης επίλυσης του ζητήματος και με διαβεβαίωσαν ότι θα θέσουν το ζήτημα στον πρόεδρο Ερντογάν».

«Είναι προφανές ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση σε ό,τι αφορά το θέμα. Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε το θέμα να λυθεί σε διμερές επίπεδο με τη διακριτική στήριξη των εταίρων μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας αλλά παράλληλα στηριζόμαστε στην επίσημη και ανοιχτή πιο υποστήριξη των εταίρων μας».