Μητσοτάκης: Το συμβάν με Σαββίδη συμβαίνει σε άλλου είδους χώρες

«Η Ελλάδα έχει ήδη πειραματιστεί με λαϊκιστικές κυβερνήσεις και έχει πληρώσει το τίμημα»


ΑΘΛΗΤΙΚΑ
20:03
13/03/2018
Μητσοτάκης: Το συμβάν με Σαββίδη συμβαίνει σε άλλου είδους χώρες
16
loading

Την ανάγκη να υπάρξει ενότητα, αλλά και σαφές σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ελληνική κοινότητα του Κολεγίου της Βοστώνης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ που συνεχίζει τις επαφές του στις ΗΠΑ, τόνισε πως η Ελλάδα έχει ήδη πειραματιστεί με λαϊκιστικές κυβερνήσεις και έχει πληρώσει το τίμημα. «Ήταν μια μεγάλη καταστροφή. Οι πολίτες στην Ελλάδα τουλάχιστον γνωρίζουν ότι οι υπερβολικές υποσχέσεις δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματά μας. Γι' αυτό θα πάρω το ρίσκο να πω την αλήθεια. Αυτό είναι αναγκαίο για να είναι κανείς αποτελεσματικός μετά την εκλογή του. Εάν υπονομεύσεις την ατζέντα σου με υπερβολικές και ψευδείς υποσχέσεις, τότε δεν θα πετύχεις όταν ανέβεις στην εξουσία. Επιπλέον, νομίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα μπορούν να αντιληφθούν αν μία υπόσχεση είναι ψεύτικη» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει χάσει περίπου το 25% του ΑΕΠ της, πως οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί και πως ένα μεγάλο κύμα νέων ανθρώπων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

«Περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι - κυρίως νέοι - έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα και αυτή είναι μάλλον η χειρότερη συνέπεια της κρίσης. Υπάρχει γενικευμένη καχυποψία προς την ελίτ, τους ακαδημαϊκούς και το πολιτικό σύστημα. Δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, δεν εμπιστευόμαστε τους γείτονες μας. Αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι άκρως ανησυχητικό, γιατί για να πάει η χώρα μπροστά, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Και ένα από τα καθήκοντα μου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να μιλήσω γι' αυτόν τον κοινό στόχο και να πείσω όσο περισσότερους Έλληνες για το όραμα μου για την Ελλάδα του αύριο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος σε τρεις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα - την οικονομία και την ανάπτυξη, τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς και τη γεωπολιτική ασφάλεια και ευημερία, όπως σημείωσε -, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως πρέπει να επιτύχουμε διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, από την οποία να ωφελούνται όλοι οι πολίτες, να οικοδομηθούν εκείνοι οι θεσμοί που θα θωρακίζουν τη Δημοκρατία, καθώς και να διασφαλιστεί η ευημερία εντός ενός σύνθετου γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 2017 «η οικονομία ξεκίνησε επιτέλους να αναπτύσσεται, αλλά αναπτύσσεται με μόλις 1,4% που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Για να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση, θα πρέπει να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 4%. Και για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Θα το επιτύχουμε μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους. Εξακολουθούμε να έχουμε ένα κράτος αναποτελεσματικό. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Αντίθετα, έχει αυξήσει τους φόρους και έχει χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα που συσσώρευσε, για την αναπαραγωγή του πελατειακού συστήματος» είπε παρουσιάζοντας στους φοιτητές το όραμά του για τη χώρα.

«Θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική των επιδομάτων και να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία ευκαιριών για όλους. Η πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας συνεχίζει να βρίσκεται στο 20%, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν όλους εκείνους τους Έλληνες που έχουν φύγει από τη χώρα. Οι θέσεις εργασίας δε, που δημιουργήθηκαν, είναι προσωρινές και μερικής απασχόλησης» είπε προσθέτοντας πως χρειάζονται επενδύσεις ύψους 80 με 100 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 7 με 8 χρόνια. «Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση η οποία να είναι προσηλωμένη στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται να μεταβούμε από μία κλειστή οικονομία σε μία ανοιχτή ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα εστιάζει πολύ περισσότερο στις εξαγωγές εμπορεύσιμων αγαθών και στην ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.

Η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις που καλούμαστε να εφαρμόσουμε, είναι κατά βάση φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που έχουν ως στόχο να κάνουν το κράτος πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι χρειάζεται να αλλάξουμε, χρειάζεται να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, να αποκτήσουμε ένα λειτουργικό κράτος και να κάνουμε το άλμα προς την ψηφιακή επανάσταση» είπε ξεκαθαρίζοντας πως δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στην εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του για τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για λαϊκισμό. «Όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, είτε οι δεξιοί είτε οι αριστεροί λαϊκιστές, συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Πάντα επεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθούν να ελέγξουν τα μέσα ενημέρωσης και επιτίθενται ανηλεώς στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά παρατηρούνται στην Ελλάδα» είπε. Αναφερόμενος στα πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ακαδημαϊκό άσυλο υπάρχει για να εγγυάται την ελευθερία του λόγου μέσα στα πανεπιστήμια, όχι για να προστατεύει την εγκληματική δραστηριότητα, και επανέλαβε την πρόθεσή του για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Τούμπας, τονίζοντας πως «ένας ολιγάρχης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ενός ποδοσφαίρου με όπλο επειδή δεν του άρεσε η απόφαση του διαιτητή. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε άλλου είδους χώρες. Δεν μπορούμε να έχουμε μια ολόκληρη γειτονιά στην Αθήνα να κρατείται σε ομηρία από αναρχικούς, καθώς η αστυνομία δεν τολμάει να πάει. Πρέπει οι άνθρωποι να νιώσουν ξανά ασφαλείς.

Η Ελλάδα ήταν μια πολύ ασφαλής χώρα, αλλά οι άνθρωποι σήμερα νιώθουν λιγότερο ασφαλείς. Ιδιαίτερα οι φτωχότεροι Έλληνες νιώθουν λιγότερο ασφαλείς».

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές ευκαιρίες και προκλήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής της.

«Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή. Είμαστε μια χώρα-μέλος του NATO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης. Αλλά η περιοχή μας έχει αλλάξει. Η Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο επιθετική απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν. Και θα έφτανα στο σημείο να πω ότι η Τουρκία είναι πλέον μια μη προβλέψιμη, νευρική περιφερειακή δύναμη. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών σ' αυτό το μέρος του κόσμου. Και αυτό είναι κάτι που πάντα ενθαρρύνω τη Διασπορά μας να υποστηρίξει. Η Ελλάδα παραμένει μια ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια. Έχει στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή είναι αγαπητή και στον αραβικό κόσμο» σημείωσε.

Στη χώρα πρέπει να αλλάξουν πολλά, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πρέπει ακόμα να αλλάξουμε, αλλά ήδη έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια. Εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως, πολλά πράγματα που πρέπει να διορθωθούν και ελπίζω, αυτή είναι η προσωπική μου φιλοδοξία, ότι θα έχω το προνόμιο - σε κάποιο σημείο μετά τις επόμενες εκλογές - να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτό που θεωρώ ότι είναι ένα φωτεινό και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχω μεγάλη πίστη στον ελληνικό λαό. Εάν κοιτάξουμε την ιστορία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κυκλικό μοτίβο εθνικών καταστροφών που ακολουθούνταν πάντα από περιόδους έντονης ανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των φοιτητών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θέλει να δώσει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Mplaky

  ΑΠΟ ΤΟ 1974-2014 ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΡΜΟ ΤΟΠΟ ΕΣΥ ΤΗΡΗΣ ΤΟ ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΕΛΕΟΣ ΕΧΩ ΖΗΣΗ ΕΩΣ ΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ ΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΗΣ ΑΔΙΚΑ ΚΑΠΙΣ;;;

 2. avatar ΝΧ

  Εσείς οι ψεύτο δεξιοί που θέλατε και τους ψήφους της κέντρο οτι ναναι εσείς τα δημιουργήσατε αυτα στον νεοέλληνα. Αν είχατε πάει μέσα για 15 χρονια κάποιον κουκουλοφόρο οταν κυβερνούσαν δεν θα γινόταν τίποτα απο όλα αυτα σημερα.

 3. avatar Pit bull

  Μίλησε ο ηθικός τώρα. Πέρα από το ποδόσφαιρο ελπιζω και εύχομαι να μην υπάρξουν τόσοι ηλίθιοι ώστε να βγει ο κουλης αυτό το άθλιο ανθρωπάκι.

 4. avatar Αυτος νομίζει

  Ζει στη Γερμανία!!

 5. avatar καραχαλιος. τζε

  τι λεει ο ανθρωπος να προσελκυσουμε επενδυσεις κτλ κτλ τι [...] οταν ενας Σαββιδης εχει επενδυσει οσα ολοι μαζι και τον κυνηγανε απο το πρωι μεχρι το βραδυ

 6. avatar liler 222

  μητσοτακη μεχρι να γινουν εκλογες θια πεφτει η διαφορα σου με τον συριζα και θα βρεθεις απο κατω φλωροφιογκο

 7. avatar @@@@@λεπού@@@@@@

  ΝΑΤΟΣ ΤΟΝ ΕΙΔΑΤΕ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΕΥΚΑΡΙΑ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΙΟΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΠΡΑΞΗ ΣΑΒΙΔΗ ΚΑΤΑΚΡΗΤΕΑ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΛΑ ΒΡΕ ΚΟΥΛΗ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΥΚΑΡΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΠΛΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ!!!'

 8. avatar Έπεσε από τα σύννεφα!

  Ο Κούλης δεν γνωρίζει ότι επί των ημερών που μεσουρανούσε η διαπλοκή, καθιερώθηκαν οι πρόεδροι νονοί του εγκλήματος και του ποδοσφαίρου;

 9. avatar δικηγορος

  Αυτο που δεν έχει συμβεί πουθενά είναι εξοντωση ομάδας για σερπαντινα. Το ελληνικό ποδοσφαιρο το διοικούν μεγαλοκαρχαριες που έκαναν μια χαψιά τον μεγαλομέτοχο του παοκ. Αυτους δεν τους αγγίζει τίποτα. Όταν πέρυσι ο τίγρης έδειξε τα δόντια του μετα το ΑΕΚ-ΟΣΦΠ κανείς δεν ασχολήθηκε: "Στο 30' του αγώνα κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ( του παρατηρητη διαιτησίας Κύρκου Δημήτριου) και του επιτέθηκε φραστικά ο κ. Μελισσανίδης Δημήτριος, ρωτώντας τον σε έντονο ύφος -[...]τι ήρθες να κάνεις εδώ; Πάλι στον ίδιο αγώνα ρε ξεφτιλισμένε; Καλά τα γράφει ο Δουκάκος ότι είσαι κολλητός του Βασσάρα και παίζεις συνέχεια. Θα σε λιώσω. Θα σε πνίξω με το κασκόλ. Θα σε γ[...]. [...]την συμμορία σας-".
  Μετά το τέλος του ημιχρόνου κινήθηκε πάλι ο ίδιος προς το μέρος του και τον απείλησε λέγοντας του: "Θα σε τινάξω στον αέρα, ξέρω που μένεις και τι κάνεις, είσαι μέλος της συμμορίας

 10. avatar Ο Σαμαράς

  Που τα πρόσεχε αυτά, φρόντιζε να μη χαλάει χατίρι στον κολλητό Μελισσανίδη, κι έτσι αυτός δε χρειάστηκε ποτέ να βγάλει το κουμπούρι

 11. avatar Σκορακι

  Μητσοτακη κι εμεις σε αυτες τις χωρες ανηκουμε και γιαυτο φταινε τα μουτρα σας

 12. avatar kormpos

  ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΚΟΥΛΗΣ. ΑΥΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΜΑΡΤΟΝ

 13. avatar Ok4

  Και εσυ εκει επρεπε να ησουν υποψηφιος!!!!κριμα ενας εξυπνος λαος να εχει τοσο πισω παντου κριμα...ισως αλλαξουμε και δεν το λεω μονο για το ποδοσφαιρο και την πολιτικη αλλα για τα παιδια μας οσοι θα κανουν βεββαια γιατι οι ποιο πολυ δεν θελουν ευθυνες τι θα τους λεμε που δεν θα υπαρχει τιποτα και δεν θα υπαρχει δικαιολογια!!!

 14. avatar Άριστος 26

  Τα προηγουμενα χρονια που επερνε ο ολυμπιακος πρωταθλημα με στημενα ματσ εκει η ΝΔ δεν εβγαζε κουβεντα αισχος

  1. avatar Ρε άριστο ρε άριστο

   Μπες στο μαγαζί και κλειστό. Η καραμέλα τελείωσε 44vs2 Got it?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει