Την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, Σταύρος Δήμας και Γκίντο Βεστερβέ αντίστοιχα, σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε χθες στην «Καθημερινή της Κυριακής» και αναδημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Financial Times Deutschland», με τίτλο «Οι Έλληνες θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη».

Το άρθρο έχει υπότιτλο «το πρόγραμμα εξυγίανσης θα πρέπει να συνεχιστεί αποφασιστικά, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Αθήνας. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία και μια γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική» και αναφέρεται στις «παραδοσιακά στενές και ιδιαίτερα φιλικές» σχέσεις των δύο χωρών, στις λαϊκιστικές φωνές, αλλά και στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρουν οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας και ο τομέας των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους κ. κ. Δήμα και Βεστερβέλε, η επιτυχημένη αναδιάρθρωση και το νέο πακέτο στήριξης, δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αναπνεύσει και της δημιουργούν τη μακροπρόθεσμη προοπτική εξυγίανσης των οικονομικών και της επανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς της, ενώ επισημαίνουν ως σημαντικότερο το μήνυμα ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Ως προϋπόθεση για την επιτυχία θέτουν την αποφασιστική συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παρά τις δυσκολίες που, όπως αναγνωρίζουν, συνεπάγεται για τους εργάτες, τους υπαλλήλους και τους απασχολούμενους στον δημόσιο τομέα. «Οι άνθρωποι που πλήττονται από την κρίση αξίζουν σεβασμό», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Οι δύο υπουργοί τονίζουν την ανάγκη να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη και να δοθεί προοπτική για πραγματική ανάπτυξη. «Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα έχει αποφασιστικά ξεκινήσει την αναδόμηση του κράτους, αλλά και της οικονομίας της, προϋποθέσεις απαραίτητες για την μακροπρόθεσμη εξυγίανση. Η προσπάθεια, όμως, αυτή θα αποτύχει χωρίς την εμπιστοσύνη που πρέπει να νοιώσουν οι ίδιοι οι Έλληνες για τις προσπάθειές τους, αλλά και την εμπιστοσύνη των εταίρων τους», υπογραμμίζεται, ενώ επισημαίνεται ότι «η Γερμανία στηρίζει τη μεταρρυθμιστική πορεία και θα σταθεί, σε αυτήν τη βάση, αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας».

Για τις μεταρρυθμίσεις, οι κ.κ. Δήμας και Βεστερβέλε σημειώνουν ότι «ανάπτυξη και εξυγίανση δεν είναι αντιφατικές έννοιες, αυτό, όμως, που χρειάζεται είναι ο έξυπνος συνδυασμός των δύο στοιχείων». Επίσης, αναφέρονται στις αναπτυξιακές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, με παραδείγματα την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αλλά και τον τουρισμό, την παροχή υπηρεσιών υγείας και πληροφορικής, ενώ αναδεικνύεται η σημασία της στήριξης των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, με την εξασφάλιση πρόσβασης σε κεφάλαια, κυρίως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.  «Αχρησιμοποίητα κεφάλαια της ΕΕ πρέπει να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της χώρας και γραφειοκρατικά εμπόδια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ξένοι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει με αποφασιστικότητα να λάβουν μέρος και να επενδύσουν σε πολλά υποσχόμενα σχέδια, όπως το πρόγραμμα “Ήλιος”».

Για τη διμερή συνεργασία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρονται στη σχετική συμφωνία από τον Μάιο του 2011 και στις δυνατότητες που προσφέρει, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην πρωτοβουλία έξι μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων της Γερμανίας να χρηματοδοτήσουν καμπάνια με το σύνθημα «Για τους αληθινούς φίλους μετρά μόνον η εμπιστοσύνη».

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις χαρακτηρίζονται ως «παραδοσιακά στενές και ιδιαίτερα φιλικές» και σημειώνεται η κοινή προσπάθεια για τη δόμηση μίας ισχυρής Ευρώπης.

«Στάθηκαν η μία στην άλλη σε δύσκολες εποχές», σημειώνεται, αλλά διατυπώνεται η κοινή ανησυχία για «λαϊκιστικές φωνές και διαθέσεις, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτούς τους δεσμούς» και τονίζεται: «Επαναλαμβάνουμε με έμφαση την ανάπτυξη της φιλίας μας, η οποία θα διατηρηθεί ειδικά στην παρούσα κρίση. Θα κάνουμε τα πάντα, για να την αναπτύξουμε περαιτέρω από κοινού».