Στη Βουλή η σύμβαση πρόληψης και καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας και κατά των γυναικών

Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε παύση διώξεων αν ο δράστης σεξουαλικού εγκλήματος παντρευτεί το θύμα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:10
05/03/2018
Στη Βουλή η σύμβαση πρόληψης και καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας και κατά των γυναικών
1
loading

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης - πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση - πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) 'Αλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η κυρούμενη Σύμβαση αποσκοπεί, κατά βάση, στη λήψη από τα μέρη των αναγκαίων μέτρων (νομοθετικών και άλλων), για την προστασία των γυναικών και την εξάλειψη της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και όλων των μορφών διακρίσεων κατά γυναικών, την παροχή υποστήριξης και συνδρομής στους αρμόδιους φορείς κλπ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

Βασική καινοτομία της Σύμβασης συνιστά η ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης. Σε αυτόν περιλαμβάνεται η GREVIO, ανεξάρτητο όργανο, που συγκροτείται από τεχνοκράτες και είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, από τα κράτη-μέλη που την έχουν υπογράψει.

Μεταξύ άλλων με το νομοσχέδιο καταργείται η αναχρονιστική διάταξη του ποινικού κώδικα που προβλέπει την παύση της ποινικής δίωξης ή την αποχή από αυτήν, αν μεταξύ του δράστη του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών και του θύματος τελέστηκε γάμος. Η διάταξη αυτή έχει κατακριθεί από εθνικά και διεθνή όργανα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την Κοινωνία των Πολιτών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Βοιωτός

    Δεν μπορεί να υπήρχε κάτι τέτοιο κάνουμε πλάκα έτσι;;;; Δεν μπορεί τo έτος 2018 να υπήρχε αυτή η διάταξη έστω και στα χαρτιά.Όσον αφορα δε την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας αυτά είναι προαπαιτούμενα σε μια κοινωνία. Οι πράξεις αυτές πρέπει να αποκτήσουν ποινική βαρύτητα πολύ ισχυρή και οι ποινές να είναι πολύ αυστηρές ανεξάρτητα τι θα πει το θυμα στο δικαστήριο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει