Σε «οίστρο λαϊκισμού» του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, αποδίδει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, την ερμηνεία που εκείνος δίνει σε όσα αναφέρει ο πρώην Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα.

Και μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Μιχελάκης δεν διάβασε καν το υπόμνημα και του υποδεικνύεται να διαβάσει και το υπόμνημα του κ. Αλμούνια όσο και εκείνο του κ. Ράντερμάχερ, προκειμένου να ενημερωθεί για όσα ισχύουν στο ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ «στο ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο ισχύουν δύο βασικά νομοθετήματα αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία» και ειδικότερα:

– Ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής, που αφορά κυρίως τη διάρθρωση και τις αρχές λειτουργίας (ανεξαρτησία, αμεροληψία, αντικειμενικότητα, κλπ) των εθνικών στατιστικών αρχών και δεν έχει καμία σχέση με την μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος και την ένταξη σε αυτό των ελλειμματικών ΔΕΚΟ. Σε αυτόν αναφέρεται στην κατάθεσή του ο κ. Αλμούνια και λέει ότι μέρος του Κώδικα αυτού (βασικές αρχές) έχει ενσωματωθεί στον Κανονισμό (ΕΚ) 223/2009, που έχει άμεση και υποχρεωτική εφαρμογή στη χώρα μας.

– Το ΕΣΟΟΛ 95, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ολοκληρωμένων Οικονομικών Λογαριασμών, που έχει ενσωματωθεί στον Κανονισμό (ΕΚ) 2223/1996 και έχει στο σύνολό του υποχρεωτική εφαρμογή από το 1999, όπως ρητά αναφέρει στην κατάθεσή του ο κ. Ράντερμάχερ και στις απαντήσεις του ρητά παραπέμπει ο κ. Αλμούνια. Το ΕΣΟΟΛ 95 περιλαμβάνει την μεθοδολογία που οφείλουν να εφαρμόζουν οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες για την κατάρτιση λογαριασμών για τους σκοπούς της κοινότητας, δηλαδή και για τους λογαριασμούς που αποστέλλουν στην Eurostat. Αυτός εφαρμόστηκε για την ένταξη των ΔΕΚΟ.

«Αν όλα αυτά τα γνώριζε και τα τηρούσε η κυβέρνηση της ΝΔ την κρίσιμη περίοδο του 2008-2009» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «δεν θα είχε υποστεί η χώρα τον τραγικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τις συνέπειες του για τη ζωή των Ελλήνων».

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, στα όσα είπε η κ. Γεννηματά.

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει, επιτέλους, να παραδεχθεί ότι η ένταξη και των ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009 δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική και είχε επώδυνες συνέπειες.

Αυτό έχουν καταγγείλει τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που οι ίδιοι διόρισαν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ευρωπαϊκά κείμενα, αλλά και τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Και, επιτέλους, η κα Γεννηματά ας φροντίσει να διαβάσει τα κείμενα της Επιτροπής, που συνέστησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009. Θα διαπιστώσει, και εκεί, ότι το φούσκωμα του ελλείμματος με την ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η Εξεταστική Επιτροπή, που θα συσταθεί, θα εντοπίσει όλη την αλήθεια».