Ο Σεπτέμβριος θα είναι έντονα εξωστρεφής για τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και σε ειδική σύνοδο για την απασχόληση που θα διοργανώσουν στις 13 Σεπτεμβρίου στο Οσλο το ΔΝΤ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας.

Οι δύο οργανισμοί ανακοίνωσαν πως, πέραν του Ελληνα πρωθυπουργού, το «παρών» θα δώσουν ο Ισπανός ομόλογός του Χ. Λ. Θαπατέρο, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κρ. Λανγκάρντ, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας Ιαν Ντάνκαν κ.ά.

Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι να πετύχει την κινητοποίηση των μεγάλων κρατών, ώστε να θεσπιστούν παγκόσμιοι κανόνες ελέγχου των αγορών και να βρεθεί μία νέα ισορροπία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που παγιώνεται από τα εξευτελιστικά μεροκάματα και την παιδική εργασία του Τρίτου Κόσμου πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα ανεβάζει τον μέσο όρο των εργαζομένων προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.

«Ο πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βασιστεί στη μείωση των δικαιωμάτων και των μισθών», επισημαίνουν οι συνεργάτες του.

Παραδέχονται, βέβαια, πως για μια μεταβατική περίοδο θα πρέπει να υπάρξουν ελαστικότητες που θα αποτρέψουν την έκρηξη της ανεργίας και την πτώση της παραγωγής.

Πηγή:ethnos.gr