H Ελλάδα δεν θα χρειαστεί δεύτερη απομείωση του χρέους, δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

« Όχι, αρκετά», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε μια βαθιά εθνική κρίση, αλλά οι πρώτοι επενδυτές της χτυπούν και πάλι την πόρτα, μετά την πρόσφατη απομείωση του χρέους κατά 105 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις βρίσκονται και γερμανικές επιχειρήσεις, τόνισε η υπουργός και σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει κάποιες πρώτες συνομιλίες, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες.

Χαιρέτισε πάντως κάθε «στήριξη που αφορά τεχνογνωσία» εκ μέρους της Γερμανίας, αναφέροντας ενδεικτικά την βοήθεια για αποτελεσματικότερη διοίκηση. «Εκείνο που δεν θέλουμε είναι πολιτική καθοδήγηση», δήλωσε.

Η κ. Διαμαντοπούλου εκτιμά ως σημαντικό στοιχείο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας την συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το Ταμείο Εγγυήσεων.

Το Ταμείο θα στηρίξει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι τα τέλη του 2015, με δάνεια ύψους 1,44 δισ. ευρώ και ευνοϊκούς όρους. «Τα λιγοστά μέσα των ελληνικών τραπεζών για τη χορήγηση δανείων συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», δήλωσε η Διαμαντοπούλου.