Συνέντευξη σε τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ έδωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της γειτονικής χώρας, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος -μεταξύ άλλων- αποκάλεσε Μακεδόνες τους κατοίκους της.

«Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας Μακεδόνας έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: “Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς”», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε έναν Σκοπιανό της διασποράς. Κίνηση που προκαλεί απορίες, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επίσης, ο κ. Νίμιτς έδωσε διαβεβαιώσεις στην ΠΓΔΜ ότι με την πρότασή του για το θέμα της ονομασίας, διασφαλίζεται και ενισχύεται η «ταυτότητα και το έθνος» της. Επίσης, επιβεβαίωσε τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στο φως της δημοσιότητα αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει.

Ειδικότερα, όπως είπε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ, είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε. «Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, όταν ήσασταν τμήμα του Βασιλείου της Σερβίας, όταν ήσασταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν», σημείωσε.

Επιπλέον, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αποδοκίμασε την αντίδραση του διαπραγματευτή των Σκοπίων, Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις του «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση», χαρακτηρίζοντάς τον ικανό μεν αλλά άψητο διπλωμάτη.