Δεν υπάρχει σενάριο μείωσης των κύριων συντάξεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, εκφράζοντας τη εκτίμηση πως δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα στο συγκεκριμένο θέμα. «Τρέχουμε μέρα με τη μέρα να προλαβαίνουμε τις ημερομηνίες και να βάλουμε τάξη στο χώρο των εσόδων που είναι το μεγάλο πρόβλημα», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει η οικονομία το επόμενο διάστημα.

«Έχουμε υπολογίσει την αύξηση ανεργίας, τη μείωση αποδοχών, αν είναι μεγαλύτερη η ανεργία, αν το 2013 δεν υπάρξει σταθεροποίηση θα έχουν προβλήματα τα ταμεία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε επίσης πως δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ και θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση εκεί όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις.

«Έχουν μειωθεί σε ορισμένα ταμεία, οι μελέτες που γίνονται θα μας δείξουν ποιες πρέπει να είναι οι προσεγγίσεις για τα νέα εφάπαξ που θα δίνονται αλλά υπάρχουν κι εναλλακτικές λύσεις για να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση», τόνισε.
Μετά τη διαδικασία της ολοκλήρωσης της απογραφής διακόπηκε η χορήγηση 40.000 συντάξεων-μαϊμού, τόνισε ο υπουργός, κάτι που οδηγεί στην εξοικονόμηση 450 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως τα χρήματα αυτά θα ζητηθούν πίσω, ωστόσο δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Κάποιες από τις συντάξεις-μαϊμού, όπως είπε, χορηγούνταν ακό0μα και για μία 20ετία!

«Το σύστημα ήταν διάτρητο, πράγματα που σε άλλες χώρες ήταν αυτονόητα στην Ελλάδα δεν ήταν», είπε.

Σχετικά με τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». «Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, πάντως το θέμα αυτό έκλεισε στην τελευταία διαπραγμάτευση», τόνισε.