Λίγες ώρες κράτησε η ανακούφιση της αποφυγής της άμεσης χρεοκοπίας καθώς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επικράτησε προβληματισμός και αγωνία για το αν η κυβέρνηση θα προλάβει να υλοποιήσει όσα προβλέπονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

«Πρέπει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου να έχουμε ψηφίσει με άμεσες διαδικασίες τρεις νόμους» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στον τρέχοντα νόμο που περιλαμβάνει τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, στο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις μειώσεις στις επικουρικές αλλά και στο νόμο που περιλαμβάνει τις μειώσεις των 325 εκ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης φέρεται να έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ενώ ενημέρωσε αναλυτικά και για τους όρους του PSI που φέρεται να είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί ως τις 19 Μαρτίου το αργότερο.

Προβληματισμός επικράτησε όταν τέθηκε το θέμα της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή για την εξεταστική για την Οικονομία, μετά τη μεταβίβαση του σχετικού φακέλου από τον Άρειο Πάγο στη Βουλή και την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει πρώτο τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παπαδήμος, Βενιζέλος αλλά και Αβραμόπουλος, φέρονται να εξέφρασαν ανοικτά τον προβληματισμό τους για το κλίμα που θα επικρατήσει σε μία τέτοια συζήτηση και τον κίνδυνο να πυροδοτήσει το κλίμα, μετά τη συμφωνία.

«Από τη στιγμή που έχει μεταβιβαστεί φάκελος από τον Άρειο Πάγο δε μπορούμε να μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση» φέρεται να είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

«Συμφωνώ, αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε με τους Πολιτικούς Αρχηγούς» φέρεται να είπε ο Λ. Παπαδήμος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά ώστε η συζήτηση να γίνει σε χαμηλούς τόνους και ελεγχόμενο κλίμα.

«Δε θα πάρω το λόγο, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης» φέρεται να είπε και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαιωάννου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη σχετική συζήτηση.

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από τις αποφάσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και από τη στάση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και ανεξάρτητων καθώς δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί το κλίμα σε μία τέτοια συζήτηση στη Βουλή.

Παπαδήμος: Πολλοί προέβλεπαν αποτυχία. Ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν

Μεγάλο βήμα, καθοριστικής σημασίας για τη χώρα, χαρακτήρισε ο κ. Παπαδήμος, τις αποφάσεις του Eurogroup.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι «αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί αποτελεσματικά τότε το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».

«Πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε οτι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Απευθυνόμενος δε στους υπουργούς, πέραν της 29ης Φεβρουαρίου που έθεσε ως χρονικό όριο για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων, είπε ακόμη ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι άμεσοι στόχοι χωρίς καθυστερήσεις.