Εξομάλυνση των σχέσεων της Πολιτείας με την ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους φιλοδοξεί να πετύχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με στόχο την αποφυγή στο μέλλον δυσάρεστων εξελίξεων, όπως αυτές που ενέπλεξαν τις κυβερνήσεις Καραμανλή.  

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής «για τη μελέτη και προώθηση της προστασίας του Αγίου Όρους και λοιπών ζητημάτων της Αθωνικής Πολιτείας». Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ενώ θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Επικρατείας Γιάννης Αυγερινός και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλης Απέσσος.

Σκοπός της Επιτροπής θα είναι η καλύτερη συνεργασία Πολιτείας-Αγίου Όρους, στο πλαίσιο πάντα όσων ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης και το Σύνταγμα της χώρας, η οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με όλες τις μονές και η αποφυγή καταστάσεων που δημιουργήθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν και οι οποίες έθεσαν σε δοκιμασία την εικόνα της Αθωνικής Πολιτείας. Παράλληλα, μέσω της επιτροπής, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης των ιερών μονών, καθώς και οι διαδικασίες προστασίας και ανάδειξης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της διασημότερης κοινότητας του ορθόδοξου μοναχισμού.        

Πηγή: «Αξία»