«Να σταματήσει η υποκρισία και η διγλωσσία της Ευρώπης»

Ο Χρ. Παπουτσής για τη στάση της Επιτροπής για το φράχτη στον Έβρο


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4:39
08/02/2012
«Να σταματήσει η υποκρισία και η διγλωσσία της Ευρώπης»
5
loading

Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Michele Cercone, σχετικά με το φράχτη στον Έβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιτέλους, να σταματήσει η υποκρισία και η διγλωσσία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Από τη μία πλευρά, αρνούνται την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ , πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με τιμωρία την Ελλάδα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Από την άλλη πλευρά, όταν λαμβάνονται μέτρα και προχωρούν τα έργα, κρατούν αποστάσεις και λοιδορούν.

Θα ήταν καλύτερο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και να σέβεται την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κανονισμός του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων επιτρέπει χωρίς αμφιβολία, τη χρηματοδότηση της κατασκευής του φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν αρνήθηκε αυτή τη νομική βάση του ελληνικού αιτήματος. Προέβαλλε, όμως, διαρκώς, επιφυλάξεις και στην πράξη, καθυστέρησε την έγκριση της χρηματοδότησης για το 2011 του συνολικού προγράμματος διαχείρισης των ελληνικών συνόρων. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκριθεί μόλις στις 25 Νοεμβρίου 2011 το ελληνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η χρηματοδότηση για τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου και τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης των παράνομων μεταναστών.

Αυτό κατέστη τελικά δυνατό μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση, στις 6 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αντικατέστησε μάλιστα, την πρόταση για τον φράχτη με την πρόταση για την προμήθεια 6 πλοίων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, της οποίας η χρηματοδότηση εγκρίθηκε.

Μόλις χθες, και μετά από την αντιμετώπιση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη και εγκαινιάστηκε το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων με θερμικές κάμερες στον Έβρο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με συστηματικό τρόπο, υπεράνθρωπες προσπάθειες, υλοποιεί το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης των Συνόρων και το Εθνικό Πρόγραμμα Schengen. Κι αυτό μέσα σ’ ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και ένα περιβάλλον μεγάλης κοινωνικής έντασης στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να επιδεικνύει μεγαλύτερο σεβασμό στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να απέχει από την πολιτική αξιολόγηση των επιλογών της και την υποστήριξη θέσεων που εμφορούνται από δογματισμούς και ιδεοληψίες αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Η κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί δέσμευση για όλους και απορρέει από την ισχύ της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσδιορίζει όμως, και το πλαίσιο πολιτικής συμπεριφοράς και δημόσιας λειτουργίας των εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar laros

  Το μαχαιρι στο κοκκαλο
  Οπως τοτε με το Σαμινα

 2. avatar andjlg

  ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΟΥ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.
  ΜΕΤΑ ΠΑΤΗΣΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
  Υ.Γ.1 Ο Βαγγελης Γιαννολπουλος μας ανοιξε τα ματια
  Υ.Γ.2 Με τετοια ΕΥΡΩΘΗΤΕΙΑ και τα βαζουμε απο την τσεπη μας!!!!!

 3. avatar Tsouxtra

  Για δες ποιός μιλάει για υποκρισία και διγλωσσία !

 4. avatar giannis

  Οι ευρωπαίοι βολέυονται με την μαζική αποθήκευση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα σύμφωνα με την συμφωνία δουβλίνο ιι που υπέγραψε ο ΓΑΠ. Αυτοί πληρώνουν και τους διάφορους αλληλέγγυους για να βρίζουν τους Ελληνες που ανησυχούν για το μελλον της χώρας.

 5. avatar costas2by4

  Σιγά Χρηστάρα, σιγά. Μη τους τα λες έτσι , χειμμαρώδη. Ήδη αναπνέουμε μπόχα από τα αέρια που τους προκάλεσες (από το φόβο τους).

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει