Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος θα θέσει υπό την έγκριση των πολιτικών αρχηγών, το τελικό πακέτο μέτρων μετά από την επί ημέρες προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την τρόικα, σε νέα σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο ή το αργότερο μεθαύριο καθώς η ΕΕ έθεσε τελεσιγραφικά όριο για την όποια συμφωνία το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το θέμα είναι ότι η τρόικα όχι μόνο παραμένει αμετακίνητη, αλλά δεν διαπραγματεύεται ούτε την λεκτική διαφοροποιήση -για επικοινωνιακούς λόγους-των μέτρων που ζητά.

Οι δανειστές επιμένουν την περικοπή που κατώτατου μισθού και αρνούνται ενδιάμεσες λύσεις όπως το πάγωμα για τρία χρόνια. Επίσης θεωρούν bonus τον 13ος και 14ος μισθό και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να δέχονται την κλιμακωτή μείωση που αντιπροτάθηκε. Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με τις επικουρικές.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι κ. Σαμαράς Παπανδρέου και Καρατζαφέρης θα βρεθούν μπροστά σε ένα ακόμα δίλημμα.

Ή να διαφωνήσουν με ότι σημαίνει αυτό για την νέα δανειακή ή να συμφωνήσουν παίρνοντας το βάρος και το πολιτικό κόστος του καταλυτικού πακέτου μέτρων για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και την τελική ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους και τους κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα.

Γιατί μπορεί στην δημοσιότητα το θέμα να είναι ο 13ος και 14ος μισθός όμως οι περικοπές π.χ. στην υγεία είναι τραγικότερες κι από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ας σημειωθεί ότι με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν συνδέσει άμεσα την δανειακή το νέο πρόγραμμα μέτρων με το PSI το ελληνικό πολιτικό σύστημα τις ημέρες που ακολουθούν θα βρεθεί στα όρια του.