Δριμεία κριτική σε όσους ασκούν «όψιμα» κριτική στο μνημόνιο άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ενώ η αποστροφή του περί «συνταξιούχων της πολιτικής που το έχουν ρίξει στην ιστορία», εκλαμβάνεται ως έμμεση αλλά ευθεία βολή στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, ανέφερε χαρακτηριστικά «στο μνημόνιο υπήρχαν λάθη κάτω από την πίεση του χρόνου και καλά θα έκαναν όσοι το ανακαλύπτουν τώρα, να το είχαν πει τότε. Υπάρχουν κάποιοι συνταξιούχοι της πολιτικής που το έχουν ρίξει στην Ιστορία. Κάποιος έχει απεμπολήσει την ιδιότητα του πολιτικού και παριστάνει τον ιστορικό. Αποτιμά, λέγοντας ότι τότε είχε γίνει λάθος και έπρεπε να κάνουμε αυτό. Ας το έλεγε τότε».

Παράλληλα υπερασπίστηκε πλήρως το Γιώργο Παπανδρέου απέναντι στις κριτικές που δέχεται από βουλευτές της ΝΔ και της Αριστεράς, ότι σκόπιμα οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ, επισημαίνοντας «διαφωνώ απολύτως με το ότι ο κύριος Παπανδρέου μας φόρεσε το ΔΝΤ, η χώρα είχε φτάσει σε σημείο αδυναμίας δανεισμού και όχι απλώς απαγορευτικών επιτοκίων», ωστόσο έσπευσε να υπενθυμίσει την παλαιότερη θέση του ότι το μνημόνιο «σε πολλά σημεία ήταν λάθος».

Όμως, όπως είπε το «μνημόνιο» υπήρξε η διαθέσιμη εναλλακτική στην στάση πληρωμών, μέσω της διασφάλισης χρηματοδότησης για την χώρα μας.

Επεσήμανε ακόμα ότι οι σοβαρότερες αρνητικές επιπτώσεις του μνημονίου επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με την νέα σύμβαση και το «κούρεμα», ώστε να επιτευχθεί τιθάσευση του δημόσιου χρέους.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου απευθυνόμενος στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι βαρύνεται για δυο επιλογές της: την απεμπόληση της κυβερνητικής της ευθύνης με τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε το 2009 και την απόρριψη του μνημονίου το 2010 που, τότε, ισοδυναμούσε με χρεοκοπία.