Εντός μιας βδομάδας θα έχει γίνει, με τη χρήση και δορυφορικών εικόνων, η οριοθέτηση των καμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, από την πυρκαγιά των τελευταίων ημερών. Επίσης μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει εκπονήσει μελέτες για τα έργα που απαιτούνται ώστε να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η πληγείσα περιοχή. Στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν, το αργότερο, αρχές Οκτώβρη.

Αυτά αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, στελέχη των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Στη σύσκεψη, που εξειδίκευσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή διυπουργική, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έγινε επίσης αποτύπωση της έκτασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, τα ολοσχερώς καταστραφέντα οικήματα είναι έξι και οι οικογένειες που διένειμαν σε αυτά ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ σύντομα θα μεταφερθούν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Μικρότερες ζημιές έχουν υποστεί και άλλα 15 σπίτια, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή.

Επίσης, σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Αττικής συζητήθηκαν και εξετάζονται «κι εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να ελαχιστοποιήσουμε την επανάληψη τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών».

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι υπουργεία, περιφέρεια, δήμοι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αντιμετώπιση των προβλημάτων, να επουλωθούν οι πληγές» από την πυρκαγιά. Αφήνοντας αιχμές για την κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισε «μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα και όχι οι εντυπώσεις. Αυτή είναι δουλειά άλλων» είπε.

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ακόμη ότι «όλος ο μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί» και επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι σε σύντομο χρόνο «θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στα άμεσα μέτρα που λαμβάνονται για να αποφευχθούν καταπατήσεις, όπως η οριοθέτηση και η κήρυξη ως αναδασωτέων αυτών των περιοχών αλλά και για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών μελετών θα καταρτισθούν αμέσως και οι αντίστοιχες για την αναδάσωση των καμένων εκείνων περιοχών που δεν μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο.