Σε οξυμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με σημείο τριβής, μεταξύ των υπουργών, το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο.

Ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Ρέππας, ενημέρωσε ότι ο μέγιστος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να μπουν στην εφεδρεία είναι 10.000 και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση με την τρόικα, προκειμένου να βρεθεί τρόπος ώστε ο αριθμός των υπαλλήλων, που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο, να φτάσει τις 30.000.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τόσο ο κ. Ρέππας όσο και ο υφυπουργός κ. Ρόβλιας έχουν αναφέρει πως η αποχώρηση από το Δημόσιο πρέπει να φτάσει συνολικά τους 150.000 εργαζομένους μέχρι το 2015.

Έντονη κριτική στον κ. Ρέππα άσκησαν πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδος, Μ. Βορίδης, Δ. Αβραμόπουλος και Σ. Δήμας, οι οποίοι εξέφρασαν όχι μόνο επιφυλάξεις για την εφαρμογή του μέτρου, αλλά έκαναν λόγο για ολέθριες συνέπειες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, εμμέσως πλην σαφώς επιχείρησε να υπερασπιστεί τον κ. Ρέππα, καταλογίζοντας ευθύνες στον προηγούμενο υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Γ. Ραγκούση, αλλά επεσήμανε και το γεγονός ότι και οι σημερινοί υπουργοί πρέπει να ενεργοποιηθούν, αφού το μέτρο της εφεδρείας δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Ρέππα.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διήρκεσε 2,5 ώρες, με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και το υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, να ενημερώνουν τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις και το γενικότερο κλίμα στο οικονομικό μέτωπο, ύστερα από τις συναντήσεις τους με την τρόικα.