Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν ήταν το επίκεντρο του προβλήματος, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάνοντας έναν απολογισμό των αποτελεσμάτων της Συνόδου.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την πεποίθηση πως «είμαστε πολύ πιο ασφαλείς ως χώρα. Η απόφαση των Βρυξελλών δημιουργεί καλύτερο κλίμα για τον τραπεζικό τομέα, αλλά και για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας».

Το σημαντικότερο , είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, είναι ότι πετύχαμε να μην λαμβάνονται διαφορετικές ταχύτητες στην ευρωζώνη ενώ απετράπησαν απόψεις που είχαν πέσει τελευταία στο τραπέζι, όπως πολιτικές κυρώσεις.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε ότι θα δε πρέπει να καλλιεργούμε κλίμα αγωνίας αν – όπως είπε – «εργαστούμε όπως πρέπει» και σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα να πειραχθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σχετικά με την προσφυγή βουλευτών που ζητούν αναδρομικά, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε πως οι προσφυγές κατατέθηκαν σε μία άλλη συγκυρία και πως σε αυτή που ζούμε σήμερα «δεν νοείται η προσφυγή αυτή».