Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται με ένα «θερμό» καλοκαίρι για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Πλέον είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν οι πιέσεις προς την Αθήνα για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, ώστε να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ κατ’ αρχάς και στην Ε.Ε. αργότερα.

Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι διατεθειμένη να εξετάσει αλλαγή της ονομασίας της χώρας προκειμένου να λυθεί η διένεξη με την Ελλάδα και να δρομολογηθεί η είσοδός των Σκοπίων στο NATO, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times».

Ο κ. Ντιμιτρόφ αναμένεται να συζητήσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης με αξιωματούχους της Συμμαχίας σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα προκειμένου να γίνει δεκτός από τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Η Ελλάδα «πάγωσε» τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO το 2008, κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως αναφέρουν οι FT, οι υποψίες για παρεμβάσεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια έχουν τονώσει τη βούληση της Δύσης να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες της Συμμαχίας στην περιοχή. Το Μαυροβούνιο έγινε επισήμως το 29ο μέλος του NATO πριν λίγες μέρες, στις 5 Ιουνίου, στον απόηχο καταγγελιών για πραξικόπημα που στηριζόταν από τη Μόσχα.

«Η είσοδος της ΠΓΔΜ στο NATO μπορεί να επιδράσει ηρεμιστικά στην περιοχή», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ. Σημειώνεται πως επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μπορεί να ενισχύσει και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.