Το σύνθημα δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Διακοπές χωρίς ενοχές». Και οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί του τον πήραν στα σοβαρά, καθώς έχουν ακολουθήσει ή πρόκειται να ακολουθήσουν το… αυγουστιάτικο καραβάνι της μεγάλης φυγής.

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε το Σαββατοκύριακο στην Ικαρία, έχοντας κάνει ήδη αρκετές μίνι-αποδράσεις στις Κυκλάδες και την Κρήτη και σε λίγες μέρες θα βρεθεί στην Πάρο, όπως συνηθίζει κάθε καλοκαίρι. Εκεί, θα συναντήσει τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει καταγωγή από την Πάρο και είναι γνωστό ότι οι… καλοκαιρινές συναντήσεις τους συχνά κρύβουν εκπλήξεις, αφού σχεδιάζουν επί χάρτου όσα πρόκειται να γίνουν το χειμώνα που έρχεται – πιθανότατα και τον ανασχηματισμό. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποιοι από τους υπουργούς που βρίσκονται σε κοντινές περιοχές να κληθούν για… χαλαρή συνεργασία από τον κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος θα περάσει τις διακοπές του μετά το Δεκαπενταύγουστο στη Νάξο, ενώ τη Ρόδο θα προτιμήσει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής – ο οποίος συνοδεύεται από τον… συγγενή του, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλη Καρχιμάκη (έχουν παντρευτεί αδελφές, οπότε είναι «μπατζανάκηδες»). Η προϊσταμένη του κ. Καρχιμάκη, Κατερίνα Μπατζελή, θα βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Φθιώτιδα.

Στη Σέριφο θα βρεθεί από τις επόμενες ημέρες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα από την Πέμπτη, όταν θα… αναχωρήσει από την Ελλάδα η «τρόικα». Στο «πόδι» του στο υπουργείο Οικονομικών αφήνει τον υφυπουργό, Φίλιππο Σαχινίδη. Με τη σειρά του, ο κ. Σαχινίδης θα κάνει διακοπές μετά το Δεκαπενταύγουστο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λάρισα, και οικογενειακά για λίγες μέρες στην Πάρο.

Στη Χαλκιδική θα περάσει μέρες ξεκούρασης ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και μετά το Δεκαπενταύγουστο θα αναχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός, Πάνος Μπεγλίτης, για τις δικές του διακοπές στην Κορινθία.

Κεφαλονιά «ψηφίζουν» η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη με το σύζυγό της, Γεράσιμο Αρσένη, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.

Σε… κοντινή απόσταση θα βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς συνηθίζει κάθε χρόνο να περνά τα Σαββατοκύριακά του στις ακτές της Κυλλήνης, ενώ και η Τίνα Μπιρμπίλη θα «πεταχτεί» για μερικές μέρες στην Ιθάκη.

Στη Μαρώνεια θα βρίσκεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ήδη έχει απευθύνει προσκλήσεις προς συναδέλφους του υπουργούς και υφυπουργούς για να τους φιλοξενήσει και λέγεται ότι έχει λάβει θετικές απαντήσεις από αρκετούς, όπως ο Μάρκος Μπόλαρης.

Τέλος, στην Αθήνα θα παραμείνει – εκτός από κάποια Σαββατοκύριακα – ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αιτία κυρίως η εγκυμοσύνη της συζύγου του, αλλά και η υψηλή ετοιμότητα λόγω τρομοκρατίας και πυρκαγιών.