Κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), «το οποίο δεν ασκεί επιρροή σε κόμματα και πρόσωπα που δεν προτίθενται να υποστηρίξουν ή να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ασκεί με δηλώσεις του στη Βιένη, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), ευρωβουλευτής των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα.

Όπως τονίζει στις δηλώσεις του ο κ. Σβόμποντα, «είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ομιλεί μεν πολύ για την Ευρώπη, όμως δεν ασκεί καμιά επιρροή σε κόμματα (μέλη του) και σε πρόσωπα, που δεν είναι πρόθυμα να υποστηρίξουν ή να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΚ επισημαίνει στη συνέχεια χαρακτηριστικά, πως, ακόμη και μετά την παραίτηση Παπανδρέου, ο αρχηγός των Ελλήνων Συντηρητικών συνεχίζει να είναι απρόθυμος να αποδεχτεί και να υποστηρίξει τα αναγκαία μεταρρυθμιστικά μέτρα, τη στιγμή μάλιστα, όπως σημειώνει, που το μεγάλο μέρος των προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας των Συντηρητικών.

Ο κ. Σβόμποντα ασκεί επίσης κριτική στην επί μακρόν υποστήριξη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προς τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πολλοί έβλεπαν πως ο Μπερλουσκόνι οδήγησε την Ιταλία στην οικονομική καταστροφή, όμως δεν αντέδρασαν και τώρα είναι η ύστατη στιγμή η Δεξιά στην Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη και να συμβάλει επιτέλους στην οικονομική σταθεροποίηση στην Ιταλία και στην Ελλάδα».