Με αναφορές στο προσφυγικό, το κυπριακό και την αξιολόγηση έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μηνύματα προς όλους στην Ευρώπη, στις δηλώσεις του από τη Λισαβόνα όπου συγκαλείται η 2η Σύνοδος των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός πως η συνάντηση και η συνεννόηση «αν και άργησε», όπως είπε, «είναι παρούσα και έχει μέλλον και προοπτική».

«Δεν είναι ο νότος ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Τσίπρας, «αντιθέτως η ΕΕ τον έχει ανάγκη προκειμένου να ενισχύσει την κοινωνική της συνοχή, την ενότητά της και να ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσωπο».

Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό επισημαίνοντας πως η Ευρώπη έχει ανάγκη τον νότο για να προχωρήσει σε αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών. Πρόσθεσε πως η Ευρώπη έχει ανάγκη τον νότο και «για να ενισχύσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν συμφώνησαν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να ενισχυθούν οι προσπάθειες ώστε η ΕΕ να γίνει όραμα που εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς.

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε για να προστατεύσουμε την κοινή αξία της αλληλεγγύης πάνω στην οποία χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κι αυτό θα πρέπει και να ξεκινά από όλους εμάς που βρεθήκαμε εδώ σήμερα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «αυτό σημαίνει ότι στηρίζουμε τις προσπάθειές των χωρών του νότου για να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές και την προσφυγική κρίση, τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, τις προσπάθειες όλων των κρατών για να επαναφέρουν την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τις ευχαριστίες του και «για τη στήριξη και προς την Ελλάδα στις προσπάθειες να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στις αξίες που απορρέουν από τις αρχές της χώρας». Συνολικά το μήνυμα αυτό απομονώνει, όπως είπε, όσους έχουν παράλογες απαιτήσεις και επιδιώξεις που στο τέλος, στο βάθος, μπορεί να αποβλέπουν σε διαιρέσεις και διασπάσεις.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη ενότητα και αποφασιστικότητα, κατέληξε ο πρωθυπουργός.