Ολοταχώς σε νέο θρίλερ οδηγείται η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, με τις υπάρχουσες αποκλίσεις κυρίως με το ΔΝΤ να ανεβάζουν το θερμόμετρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά τα πρώτα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφαινόμενη εμπλοκή στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν στο δεδομένο χρονοδιάγραμμα για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την 28η Νοεμβρίου, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών θα συνεχιστούν εξ’ αποστάσεως.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έδωσε σαφή στίγματα των προθέσεων της Ηρώδου Αττικού, που επιμένει στο χρονοδιάγραμμα για πολιτική συμφωνία την 5η Δεκέμβρη, αφήνοντας παράθυρο για να ακολουθήσουν εν συνεχεία τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια. Την ίδια ώρα πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν στο pacta sunt servanda αναφορικά με το χρέος, τονίζοντας πως δεν γίνονται αποδεκτά νέα μέτρα λιτότητας αλλά ούτε και υποχωρήσεις αρχών σε μείζονα ζητήματα όπως τα εργασιακά και οι εμμονές του ΔΝΤ για μέτρα που θα επιτείνουν την εξαετή απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. «Νέες οριζόντιες περικοπές δαπανών, νέα μέτρα λιτότητας, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν θα γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση και τον λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα πάντως αν και βασικό αγκάθι παραμένουν θέματα που άπτονται του υπουργείου Εργασίας, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις, αποστάσεις εντοπίζονται και στα δημοσιονομικά για τον προϋπολογισμό του 2018, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως οι αποστάσεις είναι γεφυρώσιμες. Στην πίστη για συμφωνία συμβάλλει η πολιτική βούληση που υπάρχει από όλες τις πλευρές στην Ευρώπη για κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, ζήτημα το οποίο έθιξε και ο πορτ παρόλ του Μαξίμου.

Με την κλεψύδρα να αρχίζει να αδειάζει και την κυβέρνηση να μην σκέφτεται κάποιο plan B, το βλέμμα όλων είναι επικεντρωμένο στη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ αλλά και τις διαρκείς παγίδες που επιχειρεί να στήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ως εκ τούτου μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην επικείμενη συνάντηση των 5 υπουργών Οικονομικών με το ΔΝΤ στο Βερολίνο για το χρέος, δεδομένου πως από τις αποφάσεις για αυτό θα κριθούν και τα δημοσιονομικά μεγέθη των επόμενων ετών. «Το ΔΝΤ πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Εάν θεωρεί πως τα πλεονάσματα είναι πολύ υψηλά και ότι τα νέα μέτρα λιτότητας θα δημιουργήσουν ύφεση – διαπίστωση με την οποία συμφωνούμε και εμείς- θα πρέπει να το πει ανοιχτά» σημείωσε χαρακτηριστικά, πιέζοντας εμμέσως προς την κατεύθυνση της απομείωσης του χρέους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πάντως σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην εξ αναβολής συνεδρίαση από τη Δευτέρα, στέλνοντας τα μηνύματά του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και κυρίως το Βερολίνο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει το “μασάζ” των βουλευτών ενόψει και των νομοσχεδίων που θα έρθουν μέχρι το τέλος του έτους, υπογραμμίζοντας πως αυτά θα ανοίξουν το δρόμο για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Η παρουσία του κ. Τσίπρα ωστόσο ενώπιον της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αναμένεται με ιδιαίτερη ένταση και από την ΚΟ, δεδομένης της αγωνίας των βουλευτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα σενάρια που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κλιμακώνουν τις πιέσεις προς το μέρος τους.