Μάχη με την καθημερινότητα, ως πρώτη προτεραιότητα, ξεκινά η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό δημιουργείται νέο χαρτοφυλάκιο, με επικεφαλής υπουργό τον Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη νέα του σύνθεση. Στο στόχο αυτό, εξάλλου, εντάσσεται και η είδηση που έδωσε για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών (ανθρωπιστική κρίση, παιδικοί σταθμοί, 4.000 νοσηλευτές), δεσμεύσεις που θα υλοποιούνταν από την 1η δόση του τηλεοπτικού διαγωνισμού.

Αναλυτικά, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τώρα έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα», ζητώντας από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να κάνουν και δική τους φιλοδοξία, την προσωπική φιλοδοξία, η κυβέρνηση αυτή να γίνει η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι άλλη μια κυβέρνηση της κρίσης. Και πώς θα γίνει αυτό; Πρώτα, με τη μάχη με την καθημερινότητα.

«Οι συμπολίτες μας να νιώσουν ότι πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα τους, ο καθημερινός τους αγώνας για να ζήσουν με αξιοπρέπεια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, άλλωστε «η μάχη της πολιτικής ηγεμονίας εξάλλου κρίνεται πάντα στο πεδίο της καθημερινότητας».

Όμως, η καθημερινότητα «συγκροτείται από σειρά σχέσεων στις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το κράτος και ο διοικητικός του μηχανισμός», πιο συγκεκριμένα από τη «σχέση με τις εφορίες, με το σχολείο, με τις πολεοδομίες, με τα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύστημα υγείας. Και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους τομείς είναι γνωστές», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.

Για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις: «Δημιουργούμε λοιπόν, για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών. Για πρώτη φορά ένας Υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών». Ενώ σε άλλο σημείο ανακοίνωσε τη δέσμευσή του για υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση βάσει της 1ης δόσης. «Θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών», διαβεβαίωσε.