Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία και ζητάει να τηρήσουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και οι εταίροι μας, έστειλε με συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. «Η Ευρώπη τώρα πρέπει να δείξει ότι υλοποιεί τις αποφάσεις που η ίδια έχει πάρει» τόνισε και χαρακτήρισε πολύ κρίσιμες για τη ρύθμιση του χρέους τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως «πρώτη μας προτεραιότητα είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και ταυτόχρονα η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους μέχρι αρχές Δεκεμβρίου, που είναι και το τελευταίο Eurogroup». «Είναι μια μάχη την οποία δίνουμε ως κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο», προσέθεσε.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το ΕΣΡ πρέπει να συγκροτηθεί, είναι θεσμική επιταγή, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα, ότι το ΣτΕ, ως θεσμός της Δικαιοσύνης, είναι ανεξάρτητος και οι αποφάσεις του είναι σεβαστές.

Περαιτέρω υποστήριξε, πως δεν θεωρεί ήττα για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο ο νόμος για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών να κριθεί αντισυνταγματικός, επισημαίνοντας: «Πολιτική ήττα θα ήταν να μην βάζαμε κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, γιατί θα είχαμε υποκύψει στη διαπλοκή».

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι υλοποιεί τις αποφάσεις που η ίδια έχει πάρει. Εστιάζοντας στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, σημείωσε πως η Άγκυρα έχει ελέγξει τις ροές. Παράλληλα, παρατήρησε πως η Ευρώπη πολύ σωστά κοιτάζει το θέμα των προσφυγικών ροών και στην Αφρική, συζητώντας τρόπους ενίσχυσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων, αλλά και στη λύση του προβλήματος στη Συρία.