Νέα έμμεση πρόσκληση για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων «στα αυτονόητα, που είναι η διάσωση της χώρας» αναμένεται να απευθύνει ο πρωθυπουργός, μπροστά στο νέο πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο και κυρίως ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Παπανδρέου πήρε την απόφαση να συγκαλέσει αύριο την κυβερνητική επιτροπή με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, όπως είχε ζητήσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης.

Αναμένεται προσπάθεια διάψευσης των σεναρίων που τρέχουν περί πρόωρων εκλογών, κυρίως όμως – όπως επιμένουν οι πληροφορίες – αναμένεται να ξαναμιλήσει για την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στα βασικά, βλέποντας τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι αμφισβητείται ακόμα και από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η αντοχή της κυβέρνησης να εφαρμόσει όσα έχει δεσμευτεί. «Θα αντέξουμε, εκτός αν γίνει κανένα …μπαμ», είπε ο κ. Παπανδρέου προχθές όταν ένας από τους βουλευτές του τον ρώτησε αν η κυβέρνηση θα αντέξει να εφαρμόσει τα μέτρα.

Δεύτερον, ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του πλέον, όπως ο Α. Λοβέρδος, ο Κ. Σκανδαλίδης ακόμα και ο κ. Βενιζέλος στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου πιέζουν αμέσως ή εμμέσως ώστε ο κ. Παπανδρέου να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία, εκτιμώντας ότι μέσα από την προσπάθεια να μοιραστεί η ευθύνη – η συνευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων για την σημερινή κατάσταση συγκεντρώνει ακόμα μεγάλα ποσοστά – θα βγάλουν από την αξιωματική αντιπολίτευση από την προνομιακή θέση να ασκεί εύκολη κριτική.

Τρίτον, ότι βαδίζοντας – και μάλιστα …αργά – στον μονόδρομο των μέτρων το ΠΑΣΟΚ χάνει με γοργούς ρυθμούς τις δυνάμεις του, με αποτέλεσμα να ζητεί ανάχωμα που θα του επιτρέψει να ελπίζει μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Αν όχι σε νίκη (καθώς ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί δεν πιστεύουν πλέον σε εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ) σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δε θα χαρακτηριστεί στρατηγική ήττα και θα του επιτρέψει να μη χάσει την θέση που κατέχει στο πολιτικό σύστημα.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου ούτε σκέπτεται, ούτε επιθυμεί εκλογές. Ουδείς ωστόσο αποκλείει οι πολιτικές εξελίξεις να προκύψουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, που μετά την αναβολή του Eurogroup, λαμβάνει για την Ελλάδα εξαιρετική σημασία.

Οι αλλαγές στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου έχουν δρομολογηθεί και από το που θα φτάσει το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους της χώρας, θα εξαρτηθεί το εύρος και το βάθος των μέτρων που θα συνοδεύει μία τέτοια απόφαση.

Πηγή: 24h.gr