Την πόρτα της εξόδου δημοσίων υπαλλήλων μέσω της απόλυσης άνοιξε για πρώτη φορά στην ιστορία η απόφαση που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, θέτοντας σε καθεστώς εφεδρείας 30.000 εργαζόμενους στο δημόσιο, σε φορείς και οργανισμούς του δημοσίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν ενώ θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζομένους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας. Προφανώς όσοι δεν απορροφηθούν, θα απολυθούν και, σύμφωνα με αρμόδιο υπουργό, θα αποζημιωθούν με βάση τα ισχύοντα για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, σε εργασιακή εφεδρεία θα τεθούν και οι εργαζόμενοι ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Οι υπάλληλοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν. Για τους υπόλοιπους θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, και με τη λήξη του έτους θα απολυθούν, πιθανότατα με αποζημίωση, όπως στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρόταση που διαμορφώθηκε είναι «η ηπιότερη δυνατή εκδοχή ως προς τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα τηρεί τις δεσμεύσεις του μνημονίου» και αναμένεται να οδηγήσει στην εξοικονόμηση ποσού ύψους 300 εκατ. ευρώ, εντός του 2012.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, σε εφεδρεία μέχρι το τέλος του 2011 τίθενται 30.000 υπάλληλοι, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί τόσο το 2012 αλλά και μέχρι το 2014.