«Ένας τρόπος υπάρχει να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του ο λαός, να προσφύγουμε στις κάλπες. Ζητούμε εκλογές επιτακτικά. Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά γιατί υπονομεύει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο ίδια έκανε λόγο για παρεμβάσεις τη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, έλεγχο του κράτους, σημειώνοντας πως ακόμη και η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. «Έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτό έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας».

«Όσο πιο σύντομα οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τον τόπο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρό μπροστά στη ζημιά που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα».

Πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής κοστολόγησα το ύψος του οικονομικού προγράμματος, κατά συνέπεια το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινοβραδινή ομιλία του στη ΔΕΘ. Είπα όμως ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους το ύψος των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Μπορούμε να τους πείσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα, καθυστέρησε 8 μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα τον κόφτη. Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξέφρασε την απορία για την καθυστέρηση.

Ερωτηθείς για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είπε ότι δεν βιάζεται εκείνος για εκλογές αλλά το 85% των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο.

«Αλήθεια, δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες;»

Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει υποστηρίξει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά θέματα για τα πόθεν έσχεν των υπερθεματιστών και πρόσθεσε: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα, να λέει, πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο».

«Αλήθεια;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν έγινε έλεγχος στα πόθεν έσχες;».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πάντως υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις άδειες. Θέλουμε πολυφωνία και όχι έλεγχο , είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το θέμα Γεωργίου βρίσκεται στη δικαιοσύνη»

Το θέμα του κ. Γεωργίου είναι στη δικαιοσύνη, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το 2009 ο Κώστας Καραμανλή ζητούσε εθνική συνεννόηση, λίγο καιρό μετά ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν», ωστόσο 8 μήνες μετά μπήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα.

Όπως ζητώ ανταγωνισμό στους τηλεοπτικούς σταθμούς, έτσι ζητώ ανταγωνισμό και στις τράπεζες, σημείωσε για το θέμα της Τράπεζας Αττικής. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες. Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα. Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε δε, ότι περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Διαφωνούμε με τον Τσίπρα, έχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό»

Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό, σημείωσε και παρατήρησε σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν θα σηκώσει τους τόνους, αλλά σε ερώτηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού, περί σύλληψης στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν είναι σωστό να αφήνονται υπονοούμενα για τη σύλληψη του.

«Δεν είναι και πολύ υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της αντιπολίτευσης», ήταν το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη.

Ο Κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει επενδύσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε σημαντική ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, ερωτηθείς με ποιους θα κυβερνήσει. Υπογράμμισε ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις στην αξιοκρατία, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εμπλουτιστεί με αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Υπογράμμισε δε, πως όλοι αξιολογούνται καθημερινά, όπως και ο ίδιος.

«Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν»

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ανάκαμψης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για το δόγμα νόμος και τάξη. Υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους μπαχαλάκηδες. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν και δεν είναι ατζέντα ούτε αριστερή, ούτε δεξιά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θα καθόμουν στο ίδιο τραπέζι με τον Τσίπρα για το χρέος»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι στον αέρα, μίλησα για περικοπές φορολογικών συντελεστών με παράλληλη περικοπή δαπανών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που δίνει αυτή την ώρα στη ΔΕΘ.

Ενώ ερωτηθείς για τη μείωση των πλεονασμάτων, υπενθύμισε πως πρώτος έβαλε το θέμα ο ίδιος, ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας, όμως ο πρωθυπουργός δεν είναι αξιόπιστος και δεν μπορεί να το διαπραγματευτεί με τους εταίρους, τόνισε.

Για το χρέος είπε ότι πράγματι χρειάζεται διευθέτηση αλλά να προηγηθούν άλλα πράγματα, ενώ ερωτηθείς εάν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διευθέτηση του, απάντησε θετικά.

Δημόσιοι υπάλληλοι και αξιολόγηση

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Ο καλός δημόσιος υπάλληλος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις μας αλλά οφείλει να τις υποστηρίξει», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «επί δικών μας ημερών δεν θα υπάρχουν απολύσεις στο δημόσιο».

«Αγωνίστηκα για την έννοια της αξιολόγησης και μια σωστή αξιολόγηση είναι εργαλείο επιβράβευσης αυτών που αποδίδουν», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

«Θα απαιτηθεί μια μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του δυναμικού, μιλάω για κινητικότητα, να μην είμαστε περιχαρακωμένοι σε ένα περιοριστικό σύστημα και να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό προς όφελος της κοινωνίας», ανέφερε, ενώ για τον πρωθυπουργό παρατήρησε: «Βλέπω από τον Τσίπρα να εξαγγέλλει προσλήψεις χωρίς να μας έχει πείσει ότι είναι απαραίτητες».

«Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια»

Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις αναφορικά με τους υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια» και χαρακτήρισε όλες αυτές τις αποκαλύψεις γελοιότητες.

Επέμεινε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι υπερθεματιστές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε ότι έχουμε ζήσει τη δεκαετία του ‘80 περιστατικά τύπου Κοσκωτά, δεν χρειάζεται να γυρίσουμε σε αυτά.

«Τεράστιο το χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία»

Υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτή τη ρευστότητα, τόνισε. Ερωτηθείς για τον αφελληνισμό των τραπεζών απάντησε πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς του κ Τσίπρα και του κ Βαρουφάκη. Όπως πάντως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης αυτά ανήκουν στο παρελθόν, θα πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων που θα γίνει μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Για τον κόφτης σημείωσε πως στην ουσία βρίσκεται σε ισχύ, εάν αναλογιστούμε ότι κυρίως πληρώνονται δημόσιο και συντάξεις. Το επιχειρείν στραγγαλίζεται, η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές στέλνουν πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, υπογράμμισε.

«Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη ΝΔ»

Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη ΝΔ και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, τόνισε ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση ο πρόεδρος της ΝΔ. Ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης, καθώς δεν τηρήθηκε τίποτα από όσα συμφωνήσαμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός προσφύγων- οικονομικών μεταναστών, όπως οι χώροι φιλοξενίας.

«Όταν υπάρχουν κενά, έρχεται να τα καλύψει η ξενοφοβία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο»

Η ΝΔ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε πάντως ότι ο ίδιος ήταν διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα για τις αλλαγές ακόμα και για το μπόνους, και σημείωσε ότι ο κ. Τσιίπρας επέλεξε τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ωστόσο επανέλαβε πως ως κυβέρνηση και με αυτοδυναμία θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες.