Τον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα, υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης.

«Σήμερα θα εξασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φθάσουμε τα 630 δισ. μέχρι το 2022. Με τη συνεισφορά δε των κρατών-μελών μπορούμε να φθάσουμε σε αυτόν τον στόχο πιο γρήγορα.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε στη συνέχεια ότι για να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο περιβάλλον. Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από 2 χρόνια πριν, παρ’ όλα αυτά υπάρχει βελτίωση, γιατί οι τράπεζες είναι απαραίτητες.

«Επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, πρόσθεσε, έφθασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα υποβάλει σήμερα στο ΕΚ. Μια τέτοια Ενωση Κεφαλαιαγορών θα καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό. Θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Φαντασθείτε ότι μια νεοφυής επιχείρηση χρειάζεται δάνειο και η τράπεζα της το αρνείται. Σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές . Με την Ενωση των Κεφαλαιαγορών όμως θα έχουμε άλλες επιλογές χρηματοδότησης για επιχειρήματα υψηλού ρίσκου, ώστε να στηθούν στα πόδια τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις».

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την τιτλοποίηση έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο. «Εχει το δυναμικό να δώσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόνισε και κάλεσε το ΕΚ να συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτησή της, «διότι το επενδυτικό σχέδιο είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν και πρόκειται να αποκτήσει «παγκόσμια διάσταση».