Να επενδύσουν στην Ελλάδα κάλεσε τους Γερμανούς βιομηχάνους ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο Βερολίνο, επισημαίνοντας πως η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία και πως η Ελλάδα έχει ως στόχο να αποπληρώσει τα δάνειά της για να ανεξαρτητοποιηθεί.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και είπε ότι η Ελλάδα θέλει την τεχνογνωσία των Γερμανών.

«Με ρωτούν αν αυτή η προσπάθεια αξίζει, εάν θα τα καταφέρουμε. Εάν θα φτάσουμε μαζί στην Ιθάκη ή εάν θα είναι μια σισύφειος προσπάθεια», είπε στην αρχή της ομιλίας του  κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως στόχος της Ελλάδας δεν είναι μόνο η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

«Αυτή η κρίση είναι ευκαιρία για να αρχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, είναι μια επένδυση για μία διαφορετική Ελλάδα», πρόσθεσε, αναφέροντας ως προτεραιότητες τη διαφάνεια και την απόδοση ευθυνών.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις επικρίσεις κατά της Ελλάδας,  λέγοντας πως οι συνεχείς κριτικές είναι πάρα πολύ δυσάρεστες. «Προσπαθούμε να πετύχουμε το στόχο μας, δεν ζητούμε χειροκρότημα αλλά να σεβαστείτε τις προσπάθειές μας. Είμαστε αποφασισμένοι η προσπάθειά μας να πετύχει», είπε με το κοινό να τον χειροκροτεί.

Το χειροκρότημα επαναλήφθηκε όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο πολιτικό κόστος της όλης προσπάθειας: «Είμαι εδώ για να δουλέψω για την πατρίδα μου, το πρόβλημά μου δεν είναι αν ο κόσμος θα με ξαναψηφίσει», είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ομοφωνία και υπογράμμισε: «πρέπει να πάψουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους καρχαρίες πρέπει να είμαστε όλοι μαζί». Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει άλλο ένα βήμα μπροστά και να αποδείξει στις αγορές πως υπάρχει ένα σημείο αναφοράς από το οποίο μπορεί να καταπολεμηθεί το πρόβλημα του χρέους.

«Εάν δεν είχαμε την Ευρώπη θα έπρεπε να την εφεύρουμε αλλιώς κανείς δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προσκλήσεις μόνος του», πρόσθεσε και χειροκροτήθηκε για ακόμα μία φορά. Κανένα κράτος δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί μεμονωμένα, ακόμα και η Γερμανία χρειάζεται τους άλλους, συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις περικοπές που γίνονται στην Ελλάδα και είπε ότι «οι Έλληνες πονάνε», πρόσθεσε όμως ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να δώσει πολλά ακόμη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εγγυήθηκε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει λάβει απέναντι στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, ενώ πρόσθεσε ότι οι ουσιαστικές αλλαγές χρειάζονται μεταβατική περίοδο.

Όταν έπεσε το τείχος της Γερμανίας έπεσε το τελευταίο εμπόδιο στην Ευρώπη, δεν πρέπει να ξαναχτίσουμε τείχη, αυτό περιμένει από μας η ιστορία, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Το λόγο αναμένεται να λάβει στη συνέχεια η Ανγκέλα Μέρκελ ενώ το γεύμα εργασίας των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένο για τις 20:00.