«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα κάνει όλα τα σωστά βήματα και θα καταφέρει να ξεπεράσει όλα αυτά που την ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια. Παρακολουθούμε με προσοχή, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση η συμφωνία για την προσφυγική κρίση θα πρέπει να στηριχθεί με όλες τις δυνάμεις, ώστε να εφαρμόζεται από τη γείτονα χώρα, την Τουρκία». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στο ρ/σ «Πρώτο Πρόγραμμα».

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης αναφερόμενος στους 8 Τούρκους αξιωματικούς: «Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Είμαστε ένα κράτος δικαίου και από εκεί και πέρα υπάρχουν τα αρμόδια όργανα που θα αποφασίσουν».

Όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε πως θεωρεί ότι «έχουν γίνει συνεννοήσεις με τη γείτονα χώρα, τη Βουλγαρία, και σε κάθε περίπτωση αυτό που ζητάμε είναι η στήριξη με πιο έντονους ρυθμούς σε υποδομές από την Ε.Ε., όπως και η μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες-μέλη της Ε.Ε.».

Επίσης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Σύνοδο του Νότου δήλωσε πως «η δημιουργία ευρωπαϊκών συσχετισμών για το πού πηγαίνει η Ευρώπη μετά το Brexit μας ενδιαφέρει άμεσα και προφανώς θα πρέπει να πάει στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανεργίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ευρώπης». «Η δημιουργία, λοιπόν, ευρωπαϊκών συμμαχιών», συνέχισε ο υφυπουργός, «βοηθάει τη χώρα μας, ώστε να αναδεικνύεται ο γεωστρατηγικός της ρόλος και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα ως προς την προσέλκυση επενδύσεων».

Ενόψει ΔΕΘ ο κ. Αμανατίδης εκτίμησε πως υπάρχει θετική αποτίμηση των δράσεων που έχουν γίνει τον προηγούμενο χρόνο. «Η εξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου 1 δισ. το μήνα, η ψήφιση της απλής αναλογικής, τα μέτρα για την μερική επούλωση πληγών από μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, η ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα είναι ένα κομμάτι που μπορεί να παρουσιαστεί», ανέφερε και προσέθεσε: «Και πώς πάμε από εδώ και μετά, δηλαδή να έρθει γρήγορα η υποδόση και μετά τον Οκτώβριο, τελειώνοντας αυτό, μπαίνει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Η κυβέρνηση θα πάει με φουλ τις μηχανές της μπροστά στα προβλήματα τον Σεπτέμβριο».

Τέλος ο κ. Αμανατίδης, ερωτώμενος για τα φορολογικά μέτρα, υποστήριξε ότι δημιουργείται ένα κλίμα αντιπολιτευτικό. «Η αντιπολίτευση καλλιεργεί μια πλήρη καταστροφολογία. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να μας πει τις θέσεις του στη ΔΕΘ», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει βγει να θριαμβολογήσει, αλλά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ειπωθούν; Ο πολίτης γνωρίζει ποιοι κέρδισαν ακόμη και μέσα από την κρίση και ποιοι πραγματικά παλεύουν με την καθημερινότητα και τα προβλήματα για τη βελτίωση της ζωής τους».