Μέτωπο με το δικαστικό σώμα άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, το βράδυ της Πέμπτης σε ομιλία του στο Περιστέρι, λέγοντας ότι «το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων».

«Ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών -και πρέπει να μπει νέο αίμα σε αυτό το σώμα-, για να το πω κομψά, έχει δεσμεύσεις ή για να το πω λιγότερο κομψά, είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των δικαστικών, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να προστατευτεί το κύρος της δικαιοσύνης. Εντονη ήταν η αντίδραση και της αντιπολίτευσης.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και το επίπεδο απονομής της και τους δικαστικούς λειτουργούς – τη συντριπτική τους πλειονότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης, αδειάζοντας τον κ. Πολάκη.

Μάλιστα τόνισε ότι ναι μεν σέβεται το ατομικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψή του, ωστόσο, όπως τόνισε όταν οι καταγγελίες δεν αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τότε αποτελούν απλές δηλώσεις.

«Όσα είπε ο κ. Πολάκης δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα. Μου θυμίζει το δάσκαλό μου στη Νομική που έλεγε ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα άρα να αποτελεί δυσφήμιση ή περιύβριση αλλιώς αποτελεί μία δήλωση δίχως νόημα ή είναι μία θεσμική κριτική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την αποπομπή του Παύλου Πολάκη ζήτησε ο Μάκης Βορίδης, ενώ και ο Κώστας Τζαβάρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει τέλος στο «αντιδημοκρατικό κρεσέντο χυδαιότητας» του αναπληρωτή υπουργού υγείας.

Η αντίδραση των δικαστών

Θεσμική εκτροπή χαρακτηρίζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρεται ότι «οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων, χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα, δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις.

Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους.

Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα, που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Κουμουτσάκος για Πολάκη: Δεν παραιτείται, ούτε τον παραιτούν

Την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη περί «παραδικαστικών κυκλωμάτων», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος σε μήνυμα του στο twitter έγραψε:

«Υπουργός υβρίζει όλους τους δικαστές. Δεν παραιτείται, ούτε τον παραιτούν. Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ».

ΠΑΣΟΚ: Ωμή απόπειρα εκφοβισμού δικαστών από τον Πολάκη

Προκλητική και ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών, με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και σενάρια για παραδικαστικό κύκλωμα, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη εναντίον των δικαστικών λειτουργών το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δηλώσεις Πολάκη επιτείνουν το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών, ενώ επισημαίνεται ότι ο κ. Πολάκης επέλεξε να επιτεθεί στο δικαστικό σώμα μόλις λίγες ώρες μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για παλαιότερες εκκρεμότητές του με τη δικαιοσύνη.

Καταλήγοντας, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση σκηνοθετεί μάχες με φανταστικούς εχθρούς προς δημιουργία εντυπώσεων, την ώρα που «κλείνει τα μάτια» στις πραγματικές εστίες διαφθοράς.